Παιδί και μητέρα

Πώς μπορεί ο θηλασμός να βοηθήσει το πρόωρο μωρό

Baby feeds on MOM's breasts

Τα πλεονεκτήματα  του θηλασμού για τα πρόωρα μωρά είναι αμέτρητα. Το μητρικό γάλα, όχι μόνο προσφέρει σε ένα πρόωρο μωρό τα ίδια οφέλη που λαμβάνει ένα τελειόμηνο, αλλά προσφέρει στο πρόωρο μωρό επιπλέον στοιχεία ειδικά για την πρωορότητα.

Διατροφικά Οφέλη Του Θηλασμού Ενός  Πρόωρου Μωρού.  

Τα πρόωρα μωρά έχουν ανώριμο πεπτικό σύστημα και το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τις κοιλίτσες  τους.

Μελέτες δείχνουν ότι τα πρόωρα μωρά χωνεύουν το μητρικό γάλα καλύτερα από ότι  το γάλα φόρμουλα.

  • Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι δύσκολες στη χώνεψη. Όταν λέμε ότι τα παιδιά έχουν αλλεργία στο γάλα, εννοούμε ότι έχουν αλλεργία στις πρωτεΐνες του. Ένα προνόμιο του θηλασμού ενός προώρου μωρού είναι ότι οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος  είναι πιο εύκολο να χωνευθούν. Γενικά, είναι ευκολότερο να χωνευθεί το μητρικό γάλα παρά η φόρμουλα.
  • Λίπη: Επειδή τα πρόωρα μωρά συνήθως έχουν χαμηλό βάρος κατά τη γέννησή τους, η καλή ανάπτυξη είναι σημαντική για την εξέλιξή τους. Το μητρικό γάλα περιέχει λιπάση, που βοηθάει τα πρόωρα μωρά να χωνέψουν τα λίπη του μητρικού γάλακτος ολοκληρωτικά. Η καλύτερη απορρόφηση του λίπους είναι ένα σημαντικό όφελος του θηλασμού ενός πρόωρου μωρού.
  • Υδατάνθρακες: Το μητρικό γάλα περιέχει λακτόζη και ολιγοσακχαρίτες. Τα πρόωρα μωρά απορροφούν το 90% της λακτόζης που περιέχεται στο μητρικό γάλα, το οποίο τα βοηθάει να απορροφούν  ευκολότερα κάποια μεταλλικά στοιχεία. Οι ολιγοσακχαρίτες  αναστέλλουν την προσκόλληση των επιβλαβών βακτηρίων στον εντερικό βλεννογόνο, κάτι που θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της νεκρωτική εντεροκολίτιδα.

Ανοσολογικά οφέλη του θηλασμού ενός πρόωρου

Τα περισσότερα πρόωρα διατρέχουν τον κίνδυνο για λοιμώξεις που μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ σοβαρές, οπότε η συμβολή του στο ανοσολογικό σύστημα είναι από τα πιο σημαντικά οφέλη  του θηλασμού ενός πρόωρου μωρού.

  • Μειωμένη μόλυνση: Οι υδατάνθρακες στο μητρικό γάλα αποτρέπουν την προσκόλληση βακτηριδίων στους βλεννογόνους του μωρού. Το όφελος από το θηλασμό ενός πρόωρου μωρού είναι ότι το βοηθάει να αρρωσταίνει λιγότερο συχνά.
  • Προστασία ενάντια σε συγκεκριμένες ασθένειες: Ο θηλασμός, όχι μόνο προστατεύει τα πρόωρα μωρά από τις ασθένειες γενικά, αλλά έρευνες δείχνουν πως το μητρικό γάλα μειώνει τον κίνδυνο πολλών ειδικών παθήσεων για το πρόωρο μωρό. Τα πρόωρα μωρά που έχουν θηλάσει έχουν χαμηλότερο κίνδυνο της NEC (νεκρωτική εντεροκολίτιδα), μια σοβαρή επιπλοκή της πρωορότητας. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο του πρόωρου βρέφους να πάθει σήψη, μηνιγγίτιδα, και λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία και η βρογχιολίτιδα.
  • Περαιτέρω πλεονεκτήματα: Καθώς μεγαλώνουν τα μωρά, τα πλεονεκτήματα του θηλασμού ενός πρόωρου μωρού πολλαπλασιάζονται. Παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού δεν είναι απολύτως κατανοητή, οι μητέρα μεταφέρει τα αντισώματά της στο μωρό. Αν η μαμά και το μωρό είναι εκτεθειμένοι σε μια γρίπη, το ανοσοποιητικό σύστημα της μαμάς θα αρχίσει να στέλνει αντισώματα για τη γρίπη στο βρέφος, μέσω του μητρικού γάλακτος. Δεδομένου ότι τα πρόωρα μωρά μπορεί να αρρωστήσουν πολύ βαριά από πολλές κοινές ασθένειες, αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Γνωστικά οφέλη που έρχονται με το θηλασμό

Επιπλέον στα διατροφικά και ανοσολογικά οφέλη που προσφέρει το μητρικό γάλα, ο θηλασμός επίσης βοηθάει τα πρόωρα μωρά να εξελιχθούν πνευματικά. Καθώς τα πρόωρα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπτυξιακή καθυστέρηση και χαμηλές σχολικές επιδόσεις, τα οφέλη του μητρικού γάλακτος σ’ αυτό το πεδίο είναι σημαντικά.

  • Πρώιμα γνωστικά οφέλη:Τα βρέφη που λαμβάνουν μητρικό γάλα νωρίς στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία ως νήπια. Μια μελέτη έδειξε ότι τα βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης, που έλαβαν μητρικό γάλα (ακόμα και σε συνδυασμό με φόρμουλα ) είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ που μετρούν τη γνωστική ανάπτυξη, στην ηλικία των 30 μηνών.
  • Διαρκή γνωστικά οφέλη:Τα πνευματικά οφέλη του μητρικού γάλακτος δεν σταματούν όταν ένα μωρό απογαλακτίσει. Ακόμα και στην ηλικία των 7-8 ετών, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και που έλαβαν μητρικό γάλα ως βρέφη, εξακολουθούν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και που δεν ήπιαν  μητρικό γάλα.

Τα οφέλη για τη μητέρα

Τα πρόωρα μωρά δεν είναι τα μόνα που επωφελούνται από το θηλασμό. Οι μαμάδες, επίσης, επωφελούνται από τον θηλασμό τον πρόωρων μωρών τους.

  • Αίσθηση της ολοκλήρωσης:Στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ), οι γονείς πολύ συχνά αισθάνονται ανίσχυροι. Τα μωρά μπορεί να είναι πολύ άρρωστα για να τα πάρουν αγκαλιά και ο εξοπλισμός της ΜΕΝΝ συχνά τρομάζει τους γονείς. Οι μητέρες που δίνουν μητρικό γάλα για τα πρόωρά  τους κάνουν κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει, παρά μόνο οι ίδιες.
  • Οφέλη για την υγεία:Είτε ένα μωρό γεννηθεί πρόωρα είτε όχι, ο θηλασμός παρέχει στις μητέρες πολλά οφέλη για την υγεία. Οι επιπλέον θερμίδες που χάνονται με το θηλασμό  μπορεί να βοηθήσουν τις μητέρες να επιστρέψουν στο προ εγκυμοσύνης βάρος τους νωρίτερα και οι ορμόνες που παράγει ο θηλασμός βοηθούν την μήτρα να επιστρέψει στο αρχικό της μέγεθος πιο γρήγορα. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στη μητέρα, καθώς και για τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Αυτά τα δεδομένα έχουν σκοπό να σας παρέχουν όλες τις πληροφορίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να επιλέξετε. Στο τέλος, θα πρέπει να κάνετε ό, τι αισθάνεστε ότι είναι σωστό για το παιδί σας και εσάς.

 

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

Πηγές

Callen, Jennifer RNC, MSc and Pinelli, Janet RNC, MScN, DNS. “A Review of the Literature Examining the Benefits and Challenges, Incidence, and Duration, and Barriers to Breastfeeding in Preterm Infants.” Advances in Neonatal Care April 2005; 5, 72-88.

La Leche League International. “FAQ: Is Breastfeeding Important for my Premature Baby?” Accessed Sept. 10, 2009 from [link url-http://www.llli.org/FAQ/premimportant.html] http://www.llli.org/FAQ/premimportant.html

March of Dimes. “Quick Reference Fact Sheets: Breastfeeding” Accessed Sept. 10, 2009 from http://www.marchofdimes.com/professionals/14332_9148.asp

Σχετικά με τον Συγγραφέα

PharMavromati

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο