Ζωή γεμάτη υγεία

Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει θετικά στην υγεία μας

Είναι ευρέως γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει θετικά στην υγεία μας!

Τα οφέλη της είναι τεράστια στον οργανισμό μας.

Πρέπει να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή, για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικροαγγείων.  Με τη σειρά της θα μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων; Ποιο είναι όμως το απαιτούμενο χρονικό διάστημα;

Η Μεσογειακή Διατροφή Επηρεάζει Διαφορετικά τα Μικροαγγεία σε Διαφορετικές Χρονικές Περιόδους.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam* η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει διαφορετικά τα μικροαγγεία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

*σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Συνεπώς, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής μεταφέρονται και στην ποιότητα ζωής, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο υγιείς και να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους.

Σε πρώτο στάδιο, η μεσογειακή διατροφή ωφελεί τη λειτουργία του αντανακλαστικού νευράξονα των μικροαγγείων, που επηρεάζει τη δυνατότητα διαστολής τους.

Αντίθετα η μακροχρόνια εφαρμογή της, προσδίδει οφέλη στη βιο-διαθεσιμότητα του οξειδίου του νατρίου. Αυτό διαστέλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες, ρυθμίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Η παρουσία του οξειδίου του νατρίου επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση του οργανισμού μας και η έλλειψή του οδηγεί σε καρδιαγγειακά επεισόδια.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, κ. Μάρκος Κλωνιζάκης:

«Η μικροκυκλοφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αποτελεί καθρέφτη των μεγάλων αγγείων και του μεγέθους του ρίσκου που υπάρχει για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παράλληλα αποτελεί και πεδίο δράσης πλήθους ασθενειών με ισχυρό μικροαγγειακό αποτύπωμα, όπως η συστημική σκλήρυνση (σκληρόδερμα), τα βαρυτικά έλκη ή ακόμα και ο διαβήτης τύπου Β».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο ΑΠΘ, συμπλήρωσε ότι:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορεί να βοηθήσουν, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη ασθενειών, αλλά και τη χρήση της διατροφής ως ‘αναχώματος’ ανάσχεσης περαιτέρω επιδείνωσης των υπαρχόντων».

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα άνω των 18 ετών, οι οποίοι δεν ασκούνταν τακτικά και δεν είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στην πρώτη ομάδα, βασική προϋπόθεση των συμμετεχόντων ήταν η διατροφή σύμφωνα με τα μεσογειακά πρότυπα για πάνω από πέντε χρόνια.

Στη δεύτερη ομάδα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να μην ακολουθούν κάποιου είδους «υγιεινής διατροφής» και να είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον ένα μήνα.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο