Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ιστό όλων των ανθρώπων. Πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία, αρτηριοφλεβικές αναστομώσεις όπως λέγονται, που συμβάλλουν στην συγκράτηση των κοπράνων και στον έλεγχο της εξόδου τους κατά την αφόδευση. Σε κάποιες περιπτώσεις και για ποικίλα αίτια ο αιμορροϊδικός ιστός χαλαρώνει και υφίσταται πρόπτωση. Τότε είναι που εμφανίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως «αιμορροϊδοπάθεια».
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Οι πρώτες βρίσκονται πιο μέσα στο ορθό και φέρουν ελαφριά συμπτωματολογία, με απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος και ίσως ελαφριά φαγούρα στον πρωκτό. Οι δεύτερες είναι ψηλαφητές μάζες που προεξέχουν από τον πρωκτό και είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος μπελάς, καθώς συνοδεύονται συνήθως από συμπτώματα όπως έντονο πόνο, αιμορραγία με απώλεια κόκκινου καθαρού αίματος, δυσφορία, κνησμό και υγρά στην περιοχή του πρωκτού.
Οι αιτίες εμφάνισης τους δεν είναι απολύτως διευκρινισμένες. Υπάρχει όμως μια εκτενής λίστα επιβαρυντικών παραγόντων. Πέρα από την κληρονομικότητα, της οποίας ο ρόλος είναι αναμφισβήτητος, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν όσοι πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα, έχουν έντονη καθιστική ζωή και είναι παχύσαρκοι, δεν φροντίζουν σωστά την υγιεινή τους, κάνουν βαριά εργασία ή σηκώνουν πολλά βάρη στο γυμναστήριο, κρατούν τα κόπρανά τους για πολύ ώρα ή έχουν πολύ παρατεταμένη αφόδευση, σπαταλώντας πάνω από 5 λεπτά στην λεκάνη της τουαλέτας. Αυτές οι τελευταίες συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, που είναι ένας από τους βασικούς ενοχοποιητικούς παράγοντες. Για τις γυναίκες η εμφάνιση αιμορροΐδων είναι αρκετά συνηθισμένη κατά την περίοδο της κύησης και στον τοκετό.
Η αντιμετώπιση των εξάρσεων της αιμορροϊδοπάθειας γίνεται με την λήψη από του στόματος σκευασμάτων και τοπικών κρεμών που αυξάνουν τον φλεβικό τόνο και βελτιώνουν την ελαστικότητα των αγγείων. Φυσικά, πέραν αυτών, υπάρχουν και απλοί καθημερινοί κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε τόσο για προφύλαξη από την εμφάνιση αιμορροΐδων, όσο και για την βελτίωση των ήδη υπαρχόντων.
Η σωστότερη όλων των συμβουλών είναι η διατήρηση μαλακών κοπράνων, πράγμα που διευκολύνει την κένωση. Τον πρωταγωνιστηκό ρόλο σε αυτή την περίπτωση παίζει η διατροφή. Ισορροπημένη δίαιτα, πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά, υψηλή κατανάλωση νερού (περίπου 10 ποτήρια τη μέρα) και ήπια άσκηση (τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι) είναι ο χρυσός συνδυασμός. Καλό θα είναι επίσης να μην υπάρχουν στην διατροφή τα πολύ καυτερά φαγητά, τα τηγανιτά και το αλκοόλ. Εδώ να σημειωθεί πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών δεν ισχύει για την φάση της έξαρση στης ασθένειας.
Στενά παντελόνια και εσώρουχα δεν βοηθούν καθόλου, ενώ συνήθειες όπως το διάβασμα εφημερίδας κατά την κένωση και η άρση βαρών κατά την γυμναστική θα πρέπει να περάσουν στο παρελθόν, καθώς όπως αναφέρθηκε, αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση. Τα τακτικά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, με χλιαρό νερό (όχι καυτό ούτε και κρύο στην περιοχή του πρωκτού) ανακουφίζουν και συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.
Με λίγη υπομονή λοιπόν και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, οι αιμορροΐδες μπορεί σύντομα να αποτελούν μια κακιά ανάμνηση!
Υπάρχουν βέβαια και δίαφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν κατά πολύ στον ερεθησμό και στον κλυσμό.Σε μορφή κρέμας ή υπόθετου μετά τις κενώσεις και αφού προηγηθεί καλός καθαρισμός της περιοχής ,η τοπική χρήση των προιόντων αυτών.
Ρωτόντας τον γιατρό μας ή τον φαρμακοποιό μας είναι εύκολή η απαλλαγή των αιμορροΐδων.
Πρόσθεσε σχόλιο