Ενημέρωση

Παρακεταμόλη και παρενέργειες

Παρακεταμόλη και παρενέργειες από την υπερβολική δοσολογία

Η παρακεταμόλη είναι δραστική παυσίπονη ουσία, που όλοι την γνωρίζουμε. Υπάρχει στα depon, panadol, apotel και άλλα παυσίπονα φάρμακα.

Η παρακεταμόλη (paracetamol) ακόμη και σε μικρή δόση μεγαλύτερη των οδηγιών, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η υπερδοσολογία να αποβεί μοιραία.
Συνιστάται η «κατανάλωση με μέτρο» με βάση τις οδηγίες του γιατρού ή τις οδηγίες δοσολογίας, όπως αναγράφονται στη συσκευασία.

Όσο αθώα κι αν είναι τα φάρμακα, ποτέ δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε πολύ συχνά ή σε μεγάλες δοσολογίες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εξέτασαν το ιστορικό 663 ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί εισήχθησαν επί μια εξαετία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με ηπατικά προβλήματα επειδή λάμβαναν παρακεταμόλη.
Οι 161 αποτελούσαν περιπτώσεις «σωρευτικής υπερδοσολογίας». Υπερέβαιναν δηλαδή επαναλαμβανόμενα και σε μικρές ποσότητες τη συνιστώμενη δόση του παυσίπονου.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όσοι είχαν λάβει σωρευτική υπερδοσολογία σε παρακεταμόλη, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα. Τα προβλήματα αφορούσαν στο συκώτι και τον εγκέφαλο.
Ήταν πιθανό να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή αναπνευστική υποστήριξη. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές τις επιπλοκές.
Επίσης, νεότερες μελέτες λένε ότι η λήψη του φαρμάκου κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με την έλλειψη προσοχής αργότερα στο παιδί.

Ορισμένα περιστατικά έχουν δείξει ότι δεν είναι δύσκολο να πάρει κανείς υπερβολική δοσολογία χωρίς να το συνειδητοποιεί.

Παρακεταμόλη η «ύπουλη»

Η σωρευτική δράση των επιπλέον δόσεων σε παρακεταμόλη είναι εξαιρετικά ύπουλη.
Οι επιπτώσεις της μπορεί να μην γίνουν άμεσα αντιληπτές από τους ασθενείς και από τους γιατρούς.
Χρειάζεται χρόνος, γιατί οι βλάβες συσσωρεύονται και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μοιραία.

Η σωρευτική υπερδοσολογία της παρακεταμόλης δεν φαίνεται στις εξετάσεις αίματος.
Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που κάποιος παίρνει εσκεμμένα μια υπερβολική δόση της ουσίας σε μεγάλη ποσότητα.
Μάλιστα, η σωρευτική δράση της έχει περισσότερες παρενέργειες από τη λήψη μιας μεγάλης υπερβολικής δόσης.

Αν και το παυσίπονο είναι ασφαλές στις επιτρεπόμενες ποσότητες, η έστω και μικρή συχνή υπέρβαση των ορίων μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν πάρετε περισσότερη παρακεταμόλη από τη συνιστώμενη, δεν θα βελτιώσετε τον έλεγχο του πόνου αλλά μπορεί να βλάψετε σοβαρά την υγεία σας

Ειδικά την εποχή που οι ιώσεις είναι συχνές, οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα. Οφείλουν να τηρούν τη συνιστώμενη δοσολογία της παρακεταμόλης. Προσοχή επίσης και στα ειδικά σκευάσματα για το κρυολόγημα και τη γρίπη που περιέχουν παρακεταμόλη.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο