Ενημέρωση

Τέσσερα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε όταν παίρνετε αντιβίωση

Η σωστή χρήση της αντιβίωσης

Μάθετε τι δεν πρέπει να κάνετε όταν παίρνετε αντιβίωση !

Πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και να διαβάζετε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών που συνοδεύει την αντιβίωση ώστε να είστε ενημερωμένοι και να βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες.

Παρακάτω θα δείτε 4 βασικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν παίρνετε αντιβίωση.

1. Μην πίνετε αλκοόλ

Δεν πρέπει αν πίνετε αλκοόλ όταν παίρνετε αντιβίωση για πολλούς λόγους. Αν και δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών, μπορεί να έχετε αίσθημα αδυναμίας και να παρατείνονται τα συμπτώματα της λοίμωξης. Επίσης και τα δύο, αλκοόλ και αντιβίωση μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, ναυτία και υπνηλία, συνεπώς ο συνδυασμός τους συνεπάγεται ότι η ένταση των συμπτωμάτων θα είναι μεγαλύτερη. Ορισμένα κοινά αντιβιοτικά όπως η μετρονιδαζόλη (χορηγείται για κολπικές λοιμώξεις), η τινιδαζόλη (χορηγείται για κολπίτιδες) και το ζεύγος σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίμη (χορηγείται για ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των αυτιών) δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με το αλκοόλ επειδή μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ναυτία, τάση προς εμετό και ταχυπαλμία.

2. Μην ξεχνάτε τα προβιοτικά

Τα αντιβιοτικά δρουν ενάντια στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, ταυτόχρονα όμως εξουδετερώνουν ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Λόγω αυτής της επίδρασης μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια. Οι δυσάρεστες παρενέργειες είναι δυνατό να αποφευχθούν χάρη στη λήψη συμπληρώματος προβιοτικών, καθώς ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

3. Μην ξεχνάτε το φαγητό

Ορισμένα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μετά το φαγητό ώστε να αποφευχθεί ο στομαχόπονος, ενώ άλλα συνιστάται να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε σωστά την αντιβίωση.

4. Μη βασίζεστε στο αντισυλληπτικό χάπι

Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν τη δράση των ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Η ριφαμπικίνη που χορηγείται για τη μηνιγγίτιδα και η ριφαμπουτίνη που χορηγείται για τη φυματίωση μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που αποτρέπουν την ωορρηξία. Καλό είναι λοιπόν στην περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφήσει κάποιο από αυτά τα φάρμακα το αντισυλληπτικό χάπι να συνδυάζεται και με κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό, κατά τη διάρκεια της αγωγής αλλά και για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας μετά την τελευταία δόση.

Το κατάστημα μας είναι πάντα στην διάθεση σας για να σας παρέχουμε συμβουλές για οποιοδήποτε θέμα ή πάθηση σας προβληματίζει,μπορούμε να σας υποδείξουμε το καταλληλότερο προϊόν για την δική σας περίπτωση ή να σας προτείνουμε κάποια εναλλακτική μέθοδο θεραπείας ! 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

PharMavromati

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο