Όταν ήμουν κοριτσάκι, το να έχει κάποιος μια αλλεργία π.χ. στις γάτες ήταν κάτι το …μάλλον …γραφικό – θυμάμαι πως γελούσαμε όταν βλέπαμε κάτι τέτοιο σε ταινίες.
Τώρα πια, μετράω στα δάκτυλα του ενός χεριού πόσους ανθρώπους γνωρίζω που ΔΕΝ έχουν αλλεργίες. Οι αλλεργίες δείχνουν να έχουν καταλάβει επιδημικές διαστάσεις – σχεδόν όλοι έχουν κάποια ή πολλές αλλεργίες τώρα πια, και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες επί του θέματος, αλλά καμία δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα.
Η προσωπική μου γνώμη είναι, πως ο κόσμος γύρω μας αλλάζει τόσο ραγδαία, που ο ανθρώπινος οργανισμός απλά δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί.
Έχoυν αλλάξει ριζικά:
- οι τροφές που τρώμε
- ο αέρας που αναπνέουμε
- η ποσότητα των συνθετικών ουσιών τις οποίες φορούμε, καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε για την φροντίδα σώματος, προσώπου και μαλλιών (σκεφτείτε τα ρούχα, τα καλλυντικά, σαμπουάν, κρέμες κλπ κλπ)
- τα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού και των ρούχων
- ο αριθμός των ατόμων ανά νοικοκυριό (οι αλλεργίες είναι λιγότερες σε μεγάλες οικογένειες)
- το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (λόγω των υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων κλπ.)
- η ποσότητα και ο τύπος των φαρμάκων που καταναλώνουμε
- ο τρόπος ζωής μας με την απομάκρυνση από τη φύση
- μέχρι και το νερό μας περιέχει πλαστικό όταν πίνουμε εμφιαλωμένο!
Τώρα, το τελευταίο που με ενδιαφέρει να κάνω είναι να καταστροφολογώ. Αντιθέτως, παρατηρώ ουδέτερα το τι συμβαίνει και μου φαίνεται απόλυτα λογικό να … τρελαίνεται ο οργανισμός μας και να μην λειτουργεί όπως πρέπει. Αντιμετωπίζει τότε τη γύρη ή κάποια τροφή σαν έναν επικίνδυνο εχθρό.
Τα συμπτώματα των αλλεργιών έχουν ένα τεράστιο φάσμα: ξεκινούν από μικρο-ενοχλήσεις και φτάνουν μέχρι θανατηφόρα αλλεργικά/αναφυλακτικά σοκ.
Ποιες είναι οι δυνατότητες αντιμετώπισης;
Δεν θα ασχοληθώ σε αυτό το άρθρο με την συμβατική-φαρμακευτική αντιμετώπιση, θα αναφερθώ σε γενικά μέτρα αντιμετώπισης και ιδιαίτερα στις φυσικές θεραπείες, για τις οποίες έχω σχηματίσει θετική γνώμη μέσω της δουλειάς μου.
Αυτές είναι οι συμβουλές/δυνατότητες που εξηγώ στους γονείς, όταν με ρωτούν τι μπορούν να κάνουν στο σπίτι για την αλλεργία του παιδιού τους, πέραν των γνωστών φαρμάκων.
Σημασία έχει κατ’ αρχήν να καταλάβετε, πως η καλύτερη στρατηγική είναι να χτίζουμε ένα ισχυρό και ικανό ανοσοποιητικό. Η δεύτερη καλύτερη στρατηγική είναι η αποφυγή των αλλεγιογόνων ουσιών.
Γενικά μέτρα πρόληψης
- Ζωή-περιβάλλον:Μην αφήνετε κανέναν να καπνίζει κοντά στο παιδί σας ή μέσα στο σπίτι σας (και το εννοώ, δεν μετράει το «καπνίζει μόνο κοντά στο τζάκι ή στο παράθυρο» – δεν πρέπει να μπαίνει τσιγάρο στο σπίτι ποτέ και για κανέναν λόγο).
Χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA, καθαρίζετε το σπίτι με φυσικά καθαριστικά και όχι με χλωρίνη με εξαίρεση σημεία με μούχλα.
Αν δεν είναι αλλεργικό στα κατοικίδια το παιδί σας, προσπαθήστε να αποκτήσετε ένα σκυλάκι, ή να φροντίζετε τα σκυλάκια φίλων αν λείπουν σε διακοπές.
Αν δεν ζείτε στην επαρχία, ξεκινήστε ένα κηπάκι μαζί με το παιδί σας και φροντίστε τον τακτικά, καταναλώνοντας εννοείται και τα προϊόντα σας. ?
- Ζωή-διατροφή:Θηλάστε το παιδί σας τουλάχιστον μέχρι να γίνει 12 μηνών.
Φροντίστε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, και ενδεχομένως και συμπληρώματα προβιοτικών.
Προσπαθήστε να γεννήσετε φυσιολογικά το παιδί σας και όχι με καισαρική! Το μικροβίωμα τον παιδιών που προέρχονται από κολπικό τοκετό διαφέρει ποιοτικά από αυτό που έχουν τα μωρά μετά από καισαρική.
Όταν αρχίσει το παιδί σας να καταναλώνει γαλακτοκομικά, προσφέρετε φυσικό γιαούρτι και κεφίρ.
Αποφύγετε την υπερβαρότητα – τα υπέρβαρα παιδιά έχουν σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο για αλλεργίες.
Γενικά μέτρα αντιμετώπισης
- Ζωή-διατροφή: συμβουλευτείτε έναν καλό παιδοαλλεργιολόγο και διατροφολόγο. Φροντίστε να είναι τακτικά στο μενού της οικογένειας τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, κολιός, σαρδέλα, σολωμός) – εναλλακτικά, σκεφτείτε να δίνετε σε τακτική βάση ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα σαν συμπλήρωμα. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να έχει το παιδί σας μια ενδιαφέρουσα, πολύχρωμη διατροφή πλούσια σε προβιοτικά και βιταμίνη C.
- Ζωή-περιβάλλον: για τη φαγούρα, δοκιμάστε χλιαρά μπάνια με βρώμη. Πλένετε τα σκεπάσματα του παιδιού στο πλυντήριο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.Χρησιμοποιείτε κλιματιστικό αλλά καθαρίζετε κάθε 2-3 μήνες το φίλτρο.
Προμηθευτείτε φυτά εσωτερικών χώρων που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.
Ξεσκονίζετε και σφουγγαρίζετε μια φορά την εβδομάδα χωρίς απολυμαντικά (προτιμήστε π.χ. ξύδι, σόδα κλπ).
Μην επιτρέπετε το κάπνισμα πουθενά στο σπίτι σας, ακόμη και αν είναι η βασίλισσα της Αγγλίας που θέλει να καπνίσει.
Φροντίζετε την άνοιξη τα αλλεργικά παιδιά να κάνουν ντουζ και να ξεπλένουν πρόσωπο και μαλλιά κάθε βράδυ, ώστε να μην κοιμούνται μέσα στη γύρη. Το πρωί, βάζετε λίγη κηραλοιφή ή βαζελίνη στα ρουθούνια, που παγιδεύει αρκετή γύρη και έτσι μπορεί να την φυσά σε ένα χαρτομάντηλο.
Το σημερινό μας άρθρο είναι μία έμπνευση από την δουλειά της κ. Σουζάνα Kemper-Μαργαρίτη, ολιστικής παιδιάτρου στην Ζυρίχη , και μπορείτε να το βρείτε εδώ :https://www.kemper.gr/
Πρόσθεσε σχόλιο