Εναλλακτικός τρόπος ζωής Ζωή γεμάτη υγεία

Βήχας, τρόποι ανακούφισης και αντιμετώπισης

«Ο βήχας προκαλείται από ερεθισμό του λάρυγγα και το σώμα μας αντιδρά, συσπώντας αντανακλαστικά τους μύες για να αποβάλλει αυτό που το ενοχλεί.»

Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ενός κρυολογήματος ή γρίπης. Μπορεί να είναι δείγμα αλλεργίας ή ακόμη και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όποιος όμως και αν είναι ο λόγος ύπαρξης του βήχα, το βέβαιο είναι πως μας ταλαιπωρεί.

Ο ακατάπαυστος βήχας προκαλεί εκνευρισμό, δυσκολία στον ύπνο και εξάντληση. Αν δε η διάρκεια του είναι μεγαλύτερη των 10 ημερών τότε η επίσκεψη στο γιατρό για έναν ενδελεχή έλεγχο επιβάλλεται. Έτσι θα προλάβεις τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε χρόνια βρογχίτιδα. 

Η αντιμετώπιση του ως σύμπτωμα ενός κρυολογήματος έχει αρκετές φυσικές λύσεις ανακούφισης ώστε να τον καταπολεμήσουμε! 

8 φυσικοί τρόποι

  1. Θυμάρι

Αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία για το βήχα και φάρμακο για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, τη βρογχίτιδα και τον κοκκύτη. Ο λόγος είναι ότι τα μικροσκοπικά φύλλα του είναι γεμάτα με ενώσεις που καταστέλλουν τον βήχα. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το θυμάρι χαλαρώνουν τον τραχειακό μυ που εμπλέκεται στο βήχα, ενώ συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και των πονοκεφάλων. Για να φτιάξετε αφέψημα με θυμάρι, ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένα φύλλα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά σκεπασμένο και στη συνέχεια σουρώστε το και πιείτε το.

  1. Λιναρόσποροι, μέλι και λεμόνι

Όταν οι λιναρόσποροι βράσουν σε νερό, παράγουν μια παχιά γέλη που διευκολύνει το λαιμό και μειώνει τη δυσφορία του βρογχικού σωλήνα. Το μέλι και το λεμόνι δρουν ως ήπια αντιβιοτικά, κάνοντας αυτό το σιρόπι εξαιρετικά χαλαρωτικό. Για να φτιάξετε αυτό το σπιτικό φάρμακο, βράζετε 2 με 3 κουταλιές σπόρους λιναριού σε 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Στη συνέχεια προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μέλι και χυμό λεμονιού. Λαμβάνετε μία κουταλιά της σούπας, όπως θα κάνατε με ένα σιρόπι για τη θεραπεία του βήχα.

  1. Μαύρο πιπέρι για τον παραγωγικό βήχα

Το μαύρο πιπέρι διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή βλέννας. Το μέλι είναι ένα φυσικό κατασταλτικό του βήχα και ήπιο αντιβιοτικό. Για να φτιάξετε το αφέψημα, τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι. Γεμίστε με βραστό νερό και αφήστε το καλυμμένο για 15 λεπτά. Το αφέψημα λειτουργεί καλύτερα σε παραγωγικό βήχα και δεν είναι κατάλληλο για ξηρό βήχα.

  1. Λεμόνι για γρήγορη ανακούφιση

Πάρτε ένα τέταρτο φρέσκου λεμονιού, πασπαλίστε το με μαύρο πιπέρι και αλάτι και πιπιλίστε το για γρήγορη ανακούφιση. Εάν δεν μπορείτε να φάτε απευθείας το λεμόνι, δοκιμάστε να πιείτε νερό με λεμόνι, που έχει έτσι κι αλλιώς πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

  1. Αμύγδαλα

Σύμφωνα με κάποιες τοπικές παραδόσεις, τα αμύγδαλα βοηθούν στην ανακούφιση των βρογχικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βήχα. Ανακατέψτε μερικά κουταλάκια του γλυκού αμυγδαλόσκονη σε χυμό πορτοκάλι και πιείτε το σαν φυσική θεραπεία για το βήχα.

  1. Ζεστό γάλα με μέλι

Απλό, παραδοσιακό και όμως θαυματουργό. Δύο κουταλιές του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα οι έρευνες λένε πως αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό ανάλογο της δεξτρομεθορφάνης και της λεβοδροπροπιζίνης. 

  1. Πολύ νερό

Είναι το υγρό στοιχείο που βοηθάει στη διάσπαση της κολλώδους βλέννας αλλά κρατάει και τον οργανισμό αρκετά ενυδατωμένο.

  1. Εναλλακτικό αντιβηχικό σιρόπι 

Η εναλλακτική ιατρική έχει φέρει τις φυσικές λύσεις σε πιο απλή μορφή και εύκολα προσβάσιμη στον καταναλωτή.

Μπορείς να επιλέξεις ένα αντιβηχικό σιρόπι με βότανα και φυσικά συστατικά το οποίο θα σου προσφέρει άμεση ανακούφιση. 

 

 

Το φαρμακείο μας είναι γνωστό ως πράσινο φαρμακείο. Προτιμούμε να προτείνουμε προϊόντα με φυσικά συστατικά.

Πηγή: 2happy.gr

 

 

 

 

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο