Ενημέρωση

Αντιόξινο Φάρμακο Δοκιμάζεται κατά του Κορωνοϊού

Μια κλινική δοκιμή ξεκίνησε σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού της φαμοτιδίνης. Ένα γνωστό αντιόξινο φάρμακο για τις καούρες στο στομάχι.

Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Ένα Αντιόξινο Φάρμακο Δοκιμάζεται κατά του Κορωνοϊού.

Η διπλά «τυφλή» και τυχαιοποιημένη δοκιμή γίνεται, σε συνδυασμό με το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, σε 187 ασθενείς με Covid-19. Πολλοί από αυτούς διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι ασθενείς στην πορεία θα αυξηθούν σε 1.174.

Είναι η πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο που δοκιμάζεται η φαμοτιδίνη σε σχέση με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η μελέτη που ξεκίνησε εντός του Απριλίου, σύμφωνα με το “Science”, πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Feinstein. Ο λόγος είναι ότι οι νοσοκομειακές μονάδες του συστήματος υγείας Nortwell Health, είναι το μεγαλύτερο στη Ν.Υόρκη, καθώς περιλαμβάνει 23 νοσοκομεία.

Το Northwell δεν αποκάλυψε την έναρξη της μελέτης, επειδή ήθελε να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες της φαμοτιδίνης, προτού άλλα νοσοκομεία ή η αμερικανική κυβέρνηση αρχίσουν να την αγοράζουν.

Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο η φαμοτιδίνη «φρενάρει» τον κορωνοϊό. Χορηγείται ενδοφλέβια σε δοσολογία εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται ως αντιόξινο.

Έχουν υπάρξει ήδη ενδείξεις από την Κίνα, αλλά και από την ανάλυση μοντέλων σε μοριακό επίπεδο, ότι η εν λόγω δραστική ουσία που «δένεται» πάνω σε ένα ένζυμο-κλειδί του νέου κορωνοϊού, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Οι ιατροί αρχικά ήθελαν να δοκιμάσουν μόνη της τη φαμοτιδίνη. Με τόσους ασθενείς όμως να παίρνουν υδροξυχλωροκίνη στα νοσοκομεία, αναγκάστηκαν να τη δοκιμάσουν σε συνδυασμένο φαρμακευτικό σχήμα.

Όσοι ασθενείς παίρνουν τα δύο φάρμακα από κοινού, θα συγκριθούν με μία ομάδα που παίρνει μόνο υδροξυχλωροκίνη. Επίσης, μια τρίτη ομάδα ελέγχου που δεν έχει πάρει κανένα από αυτά τα δύο φάρμακα.

Ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους ιατρός Μάικλ Κάλαχαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, είναι ο πρώτος στις ΗΠΑ που υποστήριξε ότι η φαμοτιδίνη πρέπει να δοκιμαστεί στην Covid-19.

Ο Κάλαχαν και οι Κινέζοι συνάδελφοί του πρόσεξαν στην κορύφωση της επιδημίας στη Γουχάν κάτι παράξενο. Ο ιός σκότωνε πολλούς ασθενείς άνω των 80 ετών, αλλά μεταξύ όσων επιζούσαν, υπήρχαν δυσανάλογα πολλοί φτωχοί αγρότες.

Η ανάλυση των ιατρικών ιστορικών 6.212 ασθενών έφερε στο φως ότι πολλοί επιζήσαντες υπέφεραν προηγουμένως από χρόνιες στομαχικές καούρες. Έπαιρναν το φθηνότερο φάρμακο φαμοτιδίνη, αντί το ακριβότερο ομεπραζόλη που προτιμούσαν οι πλουσιότεροι Κινέζοι και Αμερικανοί.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19 που είχαν πάρει για καιρό φαμοτιδίνη, είχαν ποσοστό θνητότητας 14%, έναντι 27% όσων δεν είχαν πάρει αυτό το φάρμακο πριν μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Ο Κάλαχαν έπεισε άλλους Αμερικανούς επιστήμονες να μελετήσουν τη φαμοτιδίνη σε μοριακό επίπεδο σε σχέση με τον κορωνοϊό και οι πρώτες ενδείξεις ήταν ενθαρρυντικές.

Στη συνέχεια, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση να γίνει η πρώτη κλινική δοκιμή της ουσίας σε ασθενείς με Covid-19.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες ετοιμάζουν την πρώτη σχετική επιστημονική δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”.

Πηγή: MedicalManage.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο