Παθήσεις Ώρα για συμπληρώματα

Πόνος στις αρθρώσεις

Έχετε πόνους στις αρθρώσεις; Διαβάστε πώς να τους αντιμετωπίσετε!

Οι αρθρώσεις του σώματος είναι αυτές που το βοηθούν σε όλες του τις κινήσεις. Χωρίς τις αρθρώσεις δεν θα μπορούσατε να λυγίσετε τα πόδια σας, τα χέρια, τους ώμους, τα δάχτυλά σας, τη μέση σας. Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος που σηκώνει σχεδόν όλο το σωματικό βάρος.

Σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος, ενεργό ρόλο και συμμετοχή έχουν τα οστά. Τα οστά περιβάλλονται από τον χόνδρο. Έναν λευκό, λείο, υγρό ιστό, πολύ ελαστικό, ο οποίος επιτρέπει την ομαλή κίνηση των αρθρικών επιφανειών χωρίς να υπάρχουν τριβές.
Ο αρθρικός χόνδρος αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, θειική χονδροϊτίνη και χονδροκύτταρα.

Με την πάροδο της ηλικίας και τη διαρκή καταπόνηση οι αρθρώσεις αρχίζουν να φθείρονται.

Ο χόνδρος μειώνεται σε πάχος και ποιότητα και τα πρώτα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι οι αρθρικοί πόνοι, η δυσκαμψία, το πρήξιμο, η ερυθρότητα και η ευαισθησία στις αρθρώσεις. Στη συνέχεια όταν το πρόβλημα προχωράει, προκύπτει και δυσκολία στην κινητικότητα της άρθρωσης. Όλη αυτή η κατάσταση που περιγράφηκε όμως, μπορεί να προληφθεί με το που κάνει ο αρθρικός πόνος την εμφάνισή του.

Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση, το πρόβλημα εξελίσσεται σε οστεοαρθρίτιδα, μια φλεγμονώδη, μη αναστρέψιμη πάθηση που εξελίσσεται συνεχώς.

Τι μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν ορισμένοι εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε κι εσείς να αντιμετωπίσετε τους πόνους των αρθρώσεών σας και να προλάβετε την οστεοαρθρίτιδα.

 • Αν κάνετε καθιστική εργασία, φροντίστε να σηκώνεστε κάθε μισή ώρα από τη θέση σας και να κινείστε για λίγο.
 • Αντίθετα αν η δουλειά σας απαιτεί ώρες ορθοστασίας, προσπαθήστε να είστε σε κίνηση όσο πιο συχνά μπορείτε.
 • Το να στέκεστε χωρίς να περπατάτε επιβαρύνει πολύ τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη σας.
 • Αν πηγαίνετε για τρέξιμο ή περπάτημα επιλέξτε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι για σας. Γενικά φροντίστε τα παπούτσια που φοράτε να είναι άνετα.
 • Διακόψτε το κάπνισμα.
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Η απώλεια βάρους, αν έχετε παραπάνω κιλά, θα βελτιώσει τη στάση του σώματός σας και θα αποσυμφορήσει τις αρθρώσεις των γονάτων σας.
 • Εντάξτε στην καθημερινότητά σας το κολύμπι ή κάποια ήπιας έντασης προπόνηση με βάρη. Δυναμώσετε τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις σας για καλύτερη στήριξη. Ακόμα και σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού θα καταφέρετε να τον ξεπεράσετε γρηγορότερα αν είστε γυμνασμένοι. Μην ξεχνάτε την προθέρμανση πριν από την άσκηση και την αποθεραπεία.
 • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C,  η οποία συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου, ω3 λιπαρά οξέα για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο.
 • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που είναι πηγές αντιοξειδωτικών, ασβεστίου και βιταμίνης Κ.

Τέλος, εφόσον το συστήσει και ο γιατρός σας, ένα συμπλήρωμα διατροφής με κύρια συστατικά το υαλουρονικό οξύ, τη γλυκοζαμίνη, τη χονδροϊτίνη και το κολλαγόνο θα ενισχύσει την υγεία των χόνδρων που βρίσκονται στις αρθρώσεις σας.

Τα συμπληρώματα διατροφής για τους πόνους των αρθρώσεων

 • μειώνουν τους πόνους και τη δυσκαμψία,
 • προστατεύουν τους χόνδρους από τη φθορά και
 • συμβάλλουν στην άμεση αποκατάσταση μετά από την προπόνηση.

Στο φαρμακείο μας διαθέτουμε συμπληρώματα διατροφής για να αποτρέψετε τους πόνους σας να προχωρήσουν σε οστεοαρθρίτιδα, όπως τα ακόλουθα.