Παθήσεις

Αιμορροΐδες

Η αιμορροϊδική νόσος αποτελεί μια συχνή πάθηση.

Τι είναι οι αιμορροϊδες;

Οι αιμορροΐδες (δηλαδή η αιμορροϊδοπάθεια) υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους και η ύπαρξη τους είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αιμορροΐδες αποτελούν, ουσιαστικά, αιμοφόρα αγγεία. Φυσικά, κανείς δεν τις παρατηρεί εκτός και αν διογκωθούν πάρα πολύ και προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο. Τότε τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν είναι πόνος, κνησμόςτοπικός ερεθισμός, καύσος και αιμορραγία.

Η αιμορροϊδική νόσος διαφοροποιείται κλινικά ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων και την εξέλιξή τους.

Διάγνωση των αιμορροΐδων

Η διάγνωση των αιμορροϊδων (αιμορροϊδοπάθειας) σχετικά αποτελεί απλή και εύκολη διαδικασία, και απαιτεί ειδικό ιατρό Χειρουργό ή Γαστρεντερολόγο.
Βασίζεται στην κλινική εξέταση (επισκόπηση και δακτυλική εξέταση), το ιστορικό του ασθενούς, και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και ορθοσκόπηση (ενδοσκόπηση των κατώτερων 10 εκατοστών του ορθού).
Πολύ σημαντικό θέμα αποτελεί η διαφορική διάγνωση του προβλήματος, από άλλες και “σοβαρότερες” καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα ή και να συνυπάρχουν με την αιμορροϊδική νόσο, όπως οι πολύποδες του εντέρου, η νεοπλασία – κακοήθεια του εντέρου, αγγειοδυσπλασίες, ειδικές κολίτιδες κλπ.

Αιμορροϊδική κρίση

Αντιστοιχεί σε υπερβολική διάταση και διόγκωση των αγγείων του αιμορροϊδικού πλέγματος.
Εκδηλώνεται με μια αίσθηση θερμότητας και βάρους στον πρωκτό. Συνήθως έντονα, σε περίπτωση εξωτερικών αιμορροΐδων. Ιδιαίτερα κατά την αφόδευση κοπράνων ή έντονης άσκησης.
Η αιμορραγία είναι συνήθως διακριτική, στο τέλος των κοπράνων, όπου το αίμα δεν αναμιγνύεται με τα κόπρανα. Παρατηρείται φαγούρα και φλεγμονή.

Αιμορροϊδική θρόμβωση

Αποτελεί μια πιθανή επιπλοκή της αιμορροϊδικής κρίσης και οφείλεται στην πήξη του συσσωρευμένου αίματος στις διεσταλμένες αιμορροΐδες. Αποτέλεσμα ο σχηματισμός ενός θρόμβου.
Στην περίπτωση μιας εξωτερικής αιμορροϊδικής θρόμβωσης, ο ασθενής αισθάνεται πόνο, ενώ τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως σε 5-15 ημέρες.

Πρόπτωση των αιμορροΐδων

Η υπερβολική επέκταση των εσωτερικών αιμορροΐδων προκαλεί μια εξωτερική πρόπτωση. Αυτό συμβαίνει, είτε κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, είτε μόνιμα. Η συγκεκριμένη επιπλοκή είναι υπεύθυνη για διαρροές και πρωκτικό καύσο.
Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνει μια υπενθύμιση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής.
Η κληρονομικότητα, επίσης, φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο.

Κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αιμορροϊδικών διαταραχών.

Είναι δυνατόν να προληφθούν;

Η καλύτερη πρόληψη για να μην γίνουν παθολογικές οι αιμορροΐδες, είναι να γίνεται φυσιολογική κένωση του εντέρου. Αυτό εξαρτάται από τη διατροφή, αλλά κι από την έγκαιρη επίσκεψη στην τουαλέτα – να πηγαίνουμε δηλαδή όποτε εκδηλώνεται η ανάγκη. Τα κόπρανα αποβάλλονται καλύτερα όταν είναι μαλακά, χωρίς να ασκείται ιδιαίτερη πίεση ή να καταβάλλεται προσπάθεια.
Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφή, συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών.

Η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Πρέπει να αποφεύγεται η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και ο καφές.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνει: Φασόλια, Μαυρομάτικα φασόλια, Ακτινίδια, Καφέ ρύζι, Καλαμπόκι, Ψωμί ολικής αλέσεως, Αβοκάντο, Πλιγούρι βρώμης, Σμέουρα, Αχλάδια, Μπιζέλια, Μπρόκολο, Μήλα, Αμύγδαλα, Ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Η μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί είναι μια συνήθεια που «κακομαθαίνει» το έντερο.

Ο αναγκαίος χρόνος ολοκλήρωσης της αφόδευσης είναι 5 έως 10 λεπτά. Μεγαλύτερη διάρκεια είναι υπερβολή και όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβάλει καθοριστικά στη διόγκωση και στην πρόπτωση των αιμορροΐδων.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή της περιοχής και το πλύσιμο με άφθονο χλιαρό ή ζεστό νερό, στο τέλος κάθε αφόδευσης.

Τα προϊόντα στο φαρμακείο

Για τη θεραπεία πρέπει να λάβουμε υπόψη τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Οι συστάσεις αποσκοπούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου και την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αγγείων.
Στο φαρμακείο υπάρχει μια ευρεία επιλογή από μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να προτείνουμε στα παραπάνω συμπτώματα.

Φλεβοτονικά από το στόμα

Συνιστώνται συνήθως σε εσωτερικές αιμορροΐδες για μια βραχεία θεραπεία εφόδου λόγω της δράσης τους στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αγγείων.
Ανακουφίζουν άμεσα τα συμπτώματα μιας αιμορροϊδικής κρίσης, όπως τον πόνο, την αιμορραγία και τον κνησμό.
Μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό ή όχι με τοπική θεραπεία.

Τοπική Θεραπεία

Αλοιφές, κρέμες ή υπόθετα συνδυάζουν πολλά δραστικά συστατικά, όπως τοπικά αναισθητικά (λιδοκαΐνη, βενζοκαΐνη…), αντισηπτικά, τοπικά αντιφλεγμονώδη, φλεβοτονωτικά και λιπαντικά (καραγενάνη). Ο κίνδυνος αλλεργίας σε τοπικά αναισθητικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, καθώς και η ύπαρξη λανολίνης σε πολλές κρέμες.

Αντι-φλεγμονώδη

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εξωτερικών αιμορροΐδων για την καταπολέμηση του οιδήματος.
Η ιβουπροφαίνη μπορεί να προταθεί για σύντομη θεραπεία, ενώ η ασπιρίνη είναι ακατάλληλη.
Προσοχή, τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αντενδείκνυνται από τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Αναλγητικά

Συνιστάται η παρακεταμόλη σε έντονο πόνο. Προσοχή κίνδυνος αιμορροϊδικής θρόμβωσης όταν υπάρχει έντονος πόνος.

Καθαρτικά

Συνιστώνται σε συνδυασμό με τους κατάλληλους διατροφικούς κανόνες για τη δυσκοιλιότητα.

Πολλοί πάσχοντες επισκέπτονται το φαρμακείο μας για άμεση ανακούφιση. Διαθέτουμε σκευάσματα για την αντιμετώπισή τους και προτείνουμε το κατάλληλο ανά περίπτωση. Η φαρμακευτική μας συμβουλή βασίζεται αποκλειστικά στα συμπτώματα που περιγράφονται από τον ασθενή. Ποτέ δεν αντικαθιστούμε την επίσκεψη στο γιατρό.

Ο στόχος της συμβουλής στο φαρμακείο είναι να ανακουφίσει τον πόνο και τη λειτουργική δυσχέρεια, καθώς και η πρόληψη των επιπλοκών ή υποτροπών.