Ενημέρωση Ζωή γεμάτη υγεία

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για το Οξύμετρο

Το οξύμετρο είναι μια μικρή φορητή ιατροτεχνολογική συσκευή που μετράει τον κορεσμό του οξυγόνου στους ιστούς.

Πώς λειτουργεί το οξύμετρο

Το 97-98% του οξυγόνου στο αίμα μεταφέρεται συνδεδεμένο στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ το υπόλοιπο είναι διαλυμένο στο πλάσμα.

Το οξύμετρο, χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως στο σημείο μέτρησης, εκτιμά τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης.

Τα περισσότερα οξύμετρα στην αγορά είναι παλμικά, δηλαδή διαθέτουν επίσης έναν αισθητήρα που μετράει τον αριθμό των καρδιακών παλμών.

Το οξύμετρο είναι απαραίτητο για να εντοπίζουμε έγκαιρα μια υποξία ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και χρησιμοποιείται όχι μόνο από τους γιατρούς, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν υποφέρουν από καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Οι φυσιολογικές τιμές

Τα φυσιολογικά επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα είναι από το 94% έως 100%. Αν η τιμή πέσει κάτω από 90%, ο εγκέφαλος μπορεί να μην οξυγονώνεται σωστά και τα συμπτώματα να είναι σύγχυση, ζάλη και λήθαργος.

Ένα επίπεδο κορεσμού οξυγόνου πάνω από 94% θεωρείται φυσιολογικό για τα περισσότερα υγιή άτομα.

Τιμή κάτω από 94% δείχνει πιθανή ανεπάρκεια οξυγόνου, ενώ τιμή κάτω από 90% μπορεί να δείχνει σοβαρή υποξία που απαιτεί διερεύνηση.

Ποιοι άτομα πρέπει να διαθέτουν στο σπίτι ένα οξύμετρο

Ασθενείς με άσθμαχρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια, διατρέχουν κίνδυνο μείωσης κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο, συνεπώς πρέπει να διαθέτουν στο σπίτι ένα οξύμετρο. 

Σήμερα, με την πανδημία της Covid-19, το οξύμετρο μπήκε στην καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα σε άτομα που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ώστε να παρακολουθούν τον κορεσμό του οξυγόνου και σε περίπτωση που φθάσει κάτω από το φυσιολογικό να αναζητήσουν άμεσα ιατρική περίθαλψη.

Ας σημειωθεί ότι η Covid-19, μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο που ονομάζεται σιωπηλή υποξία.

Πρόκειται για την ανεπαρκή οξυγόνωση η οποία όμως δεν γίνεται αντιληπτή από τον πάσχοντα διότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η σιωπηλή υποξία, είναι μια κατάσταση που δεν κατανοείται πλήρως από τους γιατρούς.
Οι περισσότεροι ασθενείς με πνευμονία λόγω Covid-19, έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, αλλά ορισμένοι αναπνέουν πιο γρήγορα και πιο βαθιά χωρίς να παρουσιάζουν δύσπνοια και έτσι δεν πηγαίνουν στο γιατρό.
Με άλλα λόγια, δεν αισθάνονται την ανεπάρκεια του οξυγόνου τους. Αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να χειροτερέψουν ξαφνικά και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους.
Η χρήση ενός οξύμετρου μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική τους κατάσταση και να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Πώς να χρησιμοποιήσουμε το οξύμετρο

Το οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή σαν ένα κλιπ που τοποθετείται σε δάχτυλο χεριού ή  ποδιού. Ο ασθενής αισθάνεται μια μικρή πίεση αλλά δεν υπάρχει πόνος ή τσίμπημα.
Ακτίνες φωτός περνούν μέσα από το αίμα στο σημείο που τοποθετείται το οξύμετρο, μετρώντας τον κορεσμό του οξυγόνου στα αγγεία.
Αυτό, γίνεται με τη μέτρηση των αλλαγών της απορρόφησης του φωτός από οξυγονωμένο και μη οξυγονωμένο αίμα.
Όταν το παλμικό οξύμετρο τοποθετείται στην άκρη ενός δακτύλου, ακτινοβολεί πολλές μικρές ακτίνες φωτός που διέρχονται από το αίμα σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο.
Οι ευαίσθητοι αισθητήρες φωτός, μετρούν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και εκείνων που δεν μεταφέρουν -το οξυγονωμένο αίμα είναι πιο σκούρο- και μεταφράζουν τη μέτρηση σε ποσοστιαία ένδειξη.

Συμβουλές για ακριβή αποτελέσματα με το παλμικό οξύμετρο

Γενικά, οι μετρήσεις είναι ακριβείς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της συσκευής και να οδηγήσουν σε σφάλματα ή ακατάλληλες αναγνώσεις.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέτρηση μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως τα βρώμικα δάχτυλα, τα έντονα φώτα, τα βερνίκια νυχιών και η κακή κυκλοφορία αίματος στα άκρα.
Η ορθή χρήση του οξύμετρου γίνεται με την καλή εφαρμογή του στο δάχτυλο, όπου γίνεται η μέτρηση. Πρέπει να τοποθετείται σε ζεστά και όχι παγωμένα άκρα, καθώς και σε άβαφα νύχια.
Αυτό είναι απαραίτητο για να μην υπάρχουν ψευδοϋποξίες, οι οποίες δεν οφείλονται σε πραγματική πτώση του οξυγόνου, αλλά σε παράγοντες που αλλοιώνουν την ακριβή ένδειξη.

Για την αξιοπιστία της μέτρησης φροντίστε τα εξής:

– Τοποθετήστε σωστά το δάχτυλο στη συσκευή. Το δάχτυλο πρέπει να ταιριάζει καλά στο άνοιγμα -ούτε να το σφίγγει πολύ ούτε να είναι χαλαρό. Υπάρχουν οξύμετρα που είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά.
– Καθίστε ακίνητοι ενώ παίρνετε τις μετρήσεις σας διότι οι κινήσεις επηρεάζουν την ένδειξη.
– Αφαιρέστε τυχόν βερνίκι νυχιών.
– Τρίψτε και ζεσταίνετε τα δάχτυλά σας πριν ξεκινήσετε τη δοκιμή.
– Αν το φως του ήλιου χτυπάει τη συσκευή μπορεί να επηρεαστεί η μέτρηση παρεμβαίνοντας στο φως που εκπέμπει το οξύμετρο.
– Πολλά είδη φαρμάκων  μπορούν να οδηγήσουν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων των άκρων με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ένδειξη.
– Όταν τελειώνει η μπαταρία σε μια τέτοια συσκευή, συνήθως δείχνει λανθασμένες μετρήσεις.

Η χρήση ενός παλμικού οξυμέτρου, είναι αναγκαία για:

– Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας μιας νέα αγωγής για τους πνεύμονες.
– Αξιολόγηση δυσκολιών στην αναπνοή (δύσπνοια).
– Μέτρηση του οξυγόνου κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργική επέμβαση ή σε μια διασωλήνωση ή κατά την αναισθησία.
– Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής θεραπείας οξυγόνου.
– Προσδιορισμός αναπνευστικής ανοχής του όταν κάνει κάποιος έντονη σωματική δραστηριότητα.
– Παρακολούθηση του οξυγόνου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μελέτης ύπνου, σε περιπτώσεις άπνοιας ύπνου.
– Παρακολούθηση της αναιμίας.

Πηγή: https://www.pharmamanage.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο