Το μαξιλάρι μας παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας από ό,τι νομίζουμε. Πώς, όμως, θα διαλέξουμε το κατάλληλο;
Αν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ, η επόμενη μέρα μπορεί να μας φαίνεται παιχνιδάκι. Το μαξιλάρι μας παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ένα σωστό μαξιλάρι όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, αλλά και το πόσο καλά ξεκουραζόμαστε και γεμίζουμε με ενέργεια. Ένα λάθος μαξιλάρι, από την άλλη, μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους, τον αυχενικό πόνο, το μούδιασμα στους ώμους και τα χέρια, ακόμα και το φτέρνισμα. Δεν σημαίνει πως το μαξιλάρι τα προκαλεί όλα αυτά, αλλά σίγουρα μπορεί να χειροτερεύσει αυτά τα συμπτώματα. Ταυτόχρονα, ένα παλιό μαξιλάρι μπορεί να είναι γεμάτο νεκρά κύτταρα, μούχλα, μύκητες και ακάρεα – μάλιστα, υπολογίζεται ότι σε ένα μαξιλάρι που έχει παλιώσει, αυτοί οι μικροοργανισμοί αποτελούν τουλάχιστον το μισό του βάρος.
Προτείνεται να αλλάζουμε μαξιλάρι περίπου κάθε 12 με 18 μήνες. Οποιοδήποτε μαξιλάρι έχει κλείσει τα δύο χρόνια, έχει έρθει η ώρα του να φύγει.
Πριν αγοράσουμε ένα καινούριο μαξιλάρι, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να υπολογίσουμε, όπως ο τρόπος που κοιμόμαστε. Ο σκοπός του μαξιλαριού είναι να διατηρεί το σώμα μας σε μια ουδέτερη ευθυγράμμιση ενώ κοιμόμαστε. Αυτό σημαίνει πως το κεφάλι μας δεν πρέπει να γέρνει πίσω ή μπροστά. Συνεπώς, αν κοιμόμαστε ανάσκελα, χρειαζόμαστε ένα λεπτό μαξιλάρι, ίσως με λίγο έξτρα πάχος στο κάτω μέρος, για να κρατάει τον αυχένα μας. Αν κοιμόμαστε στο πλάι, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αρκετά σκληρό μαξιλάρι, ώστε να γεμίζει την απόσταση μεταξύ αυτιού και ώμου. Τέλος, αν κοιμόμαστε μπρούμυτα, πρέπει να ψάξουμε ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι, σχεδόν επίπεδο – μπορεί να μην χρειαζόμαστε καν, αλλά θα ήταν καλή ιδέα να έχουμε ένα, τοποθετημένο κάτω από το στομάχι, για να αποφύγουμε τους πόνους στην μέση.
Επίσης, υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά το εσωτερικό του μαξιλαριού. Οι πιο συνηθισμένες είναι τα πούπουλα, το αφρολέξ ή οι υφαντικές ίνες πολυεστέρα. Έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα μαξιλάρια από “αφρό μνήμης” και λάτεξ, ειδικά σε ανθρώπους που ψάχνουν περισσότερη στήριξη για τον αυχένα. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν πως είναι καλή ιδέα να έχουμε, τρόπον τινά, μια “γκαρνταρόμπα” μαξιλαριών, και να χρησιμοποιούμε αυτό που χρειαζόμαστε ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, μια μέρα μπορεί να χρειαστούμε ένα μαξιλάρι που να στηρίζει καλύτερα τον αυχένα, ενώ την επόμενη – που θα νιώθουμε καλύτερα – το ίδιο μαξιλάρι να μην είναι εξίσου βολικό. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το κάθε είδος μαξιλαριού:
§ Αφρολέξ: Ελέγξτε την πυκνότητα. Όσο πιο πυκνό και σκληρό είναι το μαξιλάρι, τόσο λιγότερο θα φθείρεται, και τόσο περισσότερη στήριξη θα δέχεστε, χωρίς να γίνεται υπερβολικά μαλακό.
§ Αφρός μνήμης: Αυτά τα μαξιλάρια έχουν γίνει δημοφιλή επειδή μπορούν να “προσαρμόζονται” στο σχήμα του σώματος, μειώνοντας την πίεση. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Παρ’ όλα αυτά, έχουν την κακή φήμη ότι μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις στον ύπνο, καθώς και ότι ενίοτε αναδίδουν μια δυσάρεστη χημική μυρωδιά.
§ Λάτεξ: Αυτό το μαξιλάρι προσφέρει τη μεγαλύτερη σκληρότητα, και αντιστέκεται στη μούχλα και στα ακάρεα. Είναι, επίσης, καλή επιλογή για όσους υποφέρουν από προβλήματα με τη μέση, καθώς είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να ευθυγραμμίζουν το σώμα όσο καλύτερα γίνεται.
§ Μάλλινα/βαμβακερά: Είναι υποαλλεργικά και επίσης αντιστέκονται στη μούχλα και τα ακάρεα. Συνήθως είναι αρκετά σκληρά.
§ Πουπουλένια: Πολλοί ειδικοί ύπνου προτείνουν αυτά τα μαξιλάρια σαν την καλύτερη επιλογή για ξεκούραση. Ένα από τα καλά τους είναι ότι το “γέμισμα” του μαξιλαριού μπορεί να μετακινηθεί, ώστε να έχουμε περισσότερη στήριξη στα σημεία που επιθυμούμε. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι 50% φτερά και 50% πούπουλα, μιας και τα φτερά δρουν σαν ελατήρια και προσφέρουν άριστη στήριξη. Αν, πάλι, ανησυχείτε για αυτό το είδος μαξιλαριού λόγω αλλεργίας, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα συνθετικό μαξιλάρι – πόσο μάλλον, μπορούν να είναι και καλύτερα. Αν, όμως, δεν θέλετε να το ρισκάρετε, τα συνθετικά πούπουλα είναι πάντα μια επιλογή.
Δύο συμβουλές που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ενώ ψωνίζετε για καινούριο μαξιλάρι, είναι οι εξής: Μην σκέφτεστε μόνο το κόστος, μιας και ένα ακριβότερο μαξιλάρι δεν θα είναι αναγκαστικά καλύτερο (ή κατάλληλο) για εσάς, και τις περισσότερες φορές μπορείτε να βρείτε μια πολύ καλή επιλογή, χωρίς να χρειαστεί να αδειάσετε το πορτοφόλι σας. Επίσης, αν είναι δυνατό, δοκιμάστε το μαξιλάρι στο κατάστημα. Αν μπορείτε να ξαπλώσετε για να δείτε πώς σας στηρίζει, κάντε το. Εναλλακτικά, σταθείτε με την πλάτη στον τοίχο και τοποθετήστε πίσω από το κεφάλι σας. Ρωτήστε έναν υπεύθυνο να σας πει αν ο λαιμός σας γέρνει προς οποιαδήποτε πλευρά. Το κατάλληλο μαξιλάρι βοηθάει τον λαιμό σας να είναι ευθυγραμμισμένος με τη σπονδυλική σας στήλη.
Τέλος, υπάρχουν μερικές πιο εξειδικευμένες επιλογές μαξιλαριών, που είναι φτιαγμένα για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως εξάψεις, πονοκεφάλους ή αυχενικό πόνο. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές τους μπορούν να είναι ανεβασμένες, και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Με μια γρήγορη ματιά, μερικές από αυτές τις επιλογές είναι οι εξής:
§ Μαξιλάρια νερού: Προτείνονται από μερικούς φυσιοθεραπευτές και χειροπράκτες, και έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται στην πίεση που ασκεί το σώμα, ώστε να δημιουργούν τα επιθυμητά επίπεδα πυκνότητας και στήριξης.
§ Ψυχρά” μαξιλάρια: Σχεδιασμένα για να είναι το αντίδοτο στις εξάψεις και τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτά τα μαξιλάρια περιέχουν ειδικές χάντρες που απορροφούν τη θερμότητα του κεφαλιού, ώστε να διατηρούν το μέρος που ακουμπά το πρόσωπο δροσερό.
§ Μαξιλάρια “οξυγόνου”: Αυτά τα μαξιλάρια βασίζονται πάνω σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται και στο ύφασμα από το οποίο φτιάχνονται ειδικές κάλτσες που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Με τον ίδιο τρόπο, τα μαξιλάρια αυξάνουν το οξυγόνο στα αιμοφόρα αγγεία κατά 29%. Οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι πώς ακριβώς βοηθάει αυτό, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς έχουν αναφέρει μειωμένους πόνους.
§ Μαξιλάρια κατά του ροχαλητού: Υπάρχουν πολύ περιορισμένες αποδείξεις για το πόσο αποτελεσματικά είναι, αλλά και πάλι, υπάρχουν αναφορές ότι έχουν βοηθήσει κάποιους ανθρώπους.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Πρόσθεσε σχόλιο