Ζωή γεμάτη υγεία

Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα

Από τη δυσμηνόρροια κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας μέχρι την ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται με μικρά γυναικολογικά προβλήματα τα οποία μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τα πρώτα κιόλας στάδια.

Πρωτοπαθής Δυσμηνόρροια

Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια ονομάζεται ο υπερβολικός πόνος κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

Εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες ημέρες της περιόδου κατά την εφηβική ηλικία της γυναίκας.

Ο πόνος ξεκινάει λίγες ώρες πριν την έναρξη της περιόδου, στο κάτω μέρος της κοιλιάς, και διαρκεί κατά μέσο όρο δύο έως τρεις ημέρες.

Αυτό συμβαίνει καθώς στο ενδομήτριο εμφανίζεται αυξημένη συγκέντρωση προφλεγμονωδών ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες.

Η σύνθεση των ουσιών αυτών αυξάνεται λόγω της οιστραδιόλης και μειώνεται λόγω της προγεστερόνης, προκαλώντας συσπάσεις στη μήτρα και πόνο.

Πιθανά συμπτώματα είναι οι κράμπες, η διάρροια, η ναυτία, οι εμετοί, η έντονη ζάλη, η κεφαλαλγία και η συχνοουρία.

Το 50% – 70% των γυναικών κατά την εφηβική ηλικία εμφανίζει ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, ενώ το 15% – 20% αναγκάζεται να περιορίσει τις δραστηριότητές του.

Τα συμπτώματα τείνουν να μειώνονται και να εξαφανίζονται μετά τη πρώτη γέννα της γυναίκας.

Δευτεροπαθής Δυσμηνόρροια

Τα συμπτώματα της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας εκδηλώνονται μερικά χρόνια μετά την πρώτη εμμηνορρυσία.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν πριν την περίοδο, να γίνουν πιο έντονα κατά τη διάρκεια και να υποχωρήσουν μόνο κατά το τέλος της.

Συνήθως, οι αιτίες είναι η ενδομητρίωση, η πυελική φλεγμονή, τα ινομυώματα, η κύστη ωοθήκης, η στένωση του τραχήλου κ.α.

Συμβουλές

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις όπου η δυσμηνόρροια εντείνεται όλο και περισσότερο σε κάθε εμμηνόρροια.

Η αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών, η διακοπή του καπνίσματος και η με μέτρο κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, θεωρούνται οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Η θερμότητα βοηθάει πολύ στην ανακούφιση του πόνου.

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια έχει συνδεθεί αρκετά με το άγχος και με δραστηριότητες που μειώνουν την ψυχολογική πίεση και δρουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση της.

Τα απλά αναλγητικά με παρακεταμόλη μπορούν να ανακουφίσουν από τους πόνους, όπως και η δραστική ουσία ιβουπροφαίνη με έναρξη δράσης μέσα σε λίγα λεπτά και αποτελεσματικότερη της πρώτης.

Εάν οι πόνοι είναι πολύ έντονοι προτείνεται ο συνδυασμός κωδείνης και παρακεταμόλης.

Τα αντιφλεγμονώδη μειώνουν τη συγκέντρωση προσταγλανδινών στο ενδομήτριο και αναστέλλουν τη συσταλτική δραστηριότητα στη μήτρα.

Είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή με κύριο εκπρόσωπο την ιβουπροφαίνη.

Η φλορογλυκινόλη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντισπασμωδική δράση της στις μυϊκές ίνες.

Σε περιπτώσεις που οι πόνοι δεν σταματούν με παυσίπονα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό για μια εξέταση υπερήχου λεκάνης.

Κολπική Ξηρότητα

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία όταν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, θηλασμός, άγχος, φαρμακευτική αγωγή).

Το 20% – 50% των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ξηρότητας του κόλπου.

Τα τοιχώματα του κόλπου λιπαίνονται και ενυδατώνονται από ένα λεπτό στρώμα υγρού, προερχόμενο από τους αδένες του κόλπου και του αιδοίου, αλλά και από τις φυσιολογικές εκκρίσεις στην κολπική περιοχή.

Με τη μείωση των οιστρογόνων, τη λέπτυνση και ατροφία των κολπικών τοιχωμάτων διαταράσσεται αυτή η ισορροπία και οδηγεί στην ξηρότητα, κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ατροφίας.

Τα κύρια συμπτώματα είναι κνησμός ή τσούξιμο, αίσθημα καύσου, πόνος, συχνοουρία, ενόχληση και ελαφρά αιμορραγία κατά την σεξουαλική επαφή.

Συμβουλές

Η κολπική ξηρότητα αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή λιπαντικής κρέμας οιστρογόνων, με κολπικά υπόθετα, και ενυδατικά προϊόντα που μιμούνται την κανονική κολπική υγρασία και ανακουφίζουν την ξηρότητα.

Τα περισσότερα κολπικά gel έχουν ως βάση το νερό, υδρόφιλες ουσίες (υαλουρονικό οξύ, καρβομερή), ή γλυκερίνη.

Ορισμένα από αυτά είναι τα λεγόμενα λιπαντικά, που χρησιμοποιούνται για να μετριάσουν τις ενοχλήσεις κατά τη σεξουαλική επαφή, ενώ τα ενυδατικά χρησιμοποιούνται τακτικά για μόνιμες ενοχλήσεις.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους γιατί μπορεί να προκαλέσουν τοπικούς ερεθισμούς και αλλεργίες.

Βεβαίως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου προτείνονται ορμονικές θεραπείες για λήψη από του στόματος.

Κυστίτιδα

Πρόκειται για τη φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη η οποία προκαλείται από μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.

Η αιτία εμφάνισής της είναι, κατά 70% – 95%, το βακτήριο E.coli, το οποίο αποτελεί μέρος της υγιούς χλωρίδας του εντέρου.

Η αρχή της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας και η εμμηνόπαυση είναι οι συνηθέστερες περίοδοι εμφάνισης της κυστίτιδας.

Εμφανίζεται πολύ συχνά στις γυναίκες, λόγω της κοντινής απόστασης της ουρήθρας και του πρωκτού.

Μια απλή οξεία κυστίτιδα είναι ήπια τις περισσότερες φορές και μπορεί να εξελιχθεί θετικά, ακόμη και με την απουσία αγωγής με αντιβιοτικά.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το σκούρο χρώμα των ούρων και η έντονη οσμή τους, ίχνη αίματος και αίσθηση καύσου κατά την ούρηση και ο πόνος επάνω από το ηβικό οστό.

Συμβουλές

Η κυστίτιδα είναι πολύ συχνή στις νεαρές γυναίκες.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι δυνατό ένα τεστ με ταινίες ελέγχου ούρων.

Πρακτικά, μετά τη συλλογή ούρων σε ένα ουροδοχείο βουτάτε την ταινία μέσα σε αυτό.

Τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την απευθείας σύγκριση της ταινίας και των χρωματισμών που είναι τυπωμένοι στην ετικέτα της συσκευασίας.

Η λήψη άφθονου νερού και υγρών είναι απαραίτητο μέσο για την ανακούφιση καθώς και η χρήση παρακεταμόλης.

Η ιατρική γνώμη είναι απαραίτητη σε περίπτωση υποτροπής πάνω από τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο, στον πυρετό, σε περιπτώσεις που μπορεί να οδηγούν σε κίνδυνο υποτροπής και επιπλοκές (εγκυμοσύνη, διαβήτης, ηλικιωμένοι, παχυσαρκία).

Αν ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο θα χορηγήσει αντιβιοτική θεραπεία.

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στις διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος έχουν αντιβακτηριδιακές και διουρητικές ιδιότητες.

Το θρούμπι, το δενδρολίβανο και το τεϊόδεντρο έχουν αναγνωρισμένη δράση για τη συγκεκριμένη ένδειξη.

Για τη πρόληψη της κυστίτιδας, πολύ σημαντική είναι η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και η ούρηση, κάθε φορά, μετά από τη σεξουαλική επαφή.

Είναι επίσης σημαντική η φροντίδα καθημερινά με ασφαλή κατάλληλα προϊόντα, που καλύπτουν κάθε περίπτωση, όπως τα Lactacyd και τα Dermoxen, πάντα διαθέσιμα στο φαρμακείο μας.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

PharMavromati

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο