Ενημέρωση Ώρα για συμπληρώματα

Πού οφείλεται η Φθινοπωρινή τριχόπτωση;

Φθινοπωρινή τριχόπτωση

Το φθινόπωρο παρατηρείται πως τα μαλλιά μας πέφτουν. Σε αυτό συμβάλλουν οι καλοκαιρινοί παράγοντες όπως, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας , το χλώριο της πισίνας που καταστρέφει την τρίχα, η κούραση μετά από τις διακοπές, το άγχος, αλλά και η διατροφή.

Η πτώση των μαλλιών είναι κάτι το φυσιολογικό καθώς έτσι διασφαλίζεται η ανανέωσή τους. Η τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση: η φάση της ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια στη γυναίκα και 2 χρόνια στον άντρα, η μεταβατική περίοδος διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και η φάση της πτώσης ολοκληρώνεται σε διάστημα 3 μηνών.

Σε καθημερινή βάση πέφτουν γύρω στις 50 τρίχες και πολλές φορές ούτε καν που το παρατηρούμε. Το φθινόπωρο, η τριχόπτωση αυξάνεται και είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε μία αύξηση του αριθμού των τριχών που μένουν πάνω στη βούρτσα ή στη μπανιέρα, μετά το λούσιμο. Αυτή η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.

Ωστόσο κάποιες φορές τείνουμε να χάνουμε πάρα πολλά μαλλιά για μεγάλη περίοδο και αυτή η «μη φυσιολογική» τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας περιλαμβάνει 3 φάσεις:

  1. Τη φάση ανάπτυξης της τρίχας που ονομάζεται αναγένεση και διαρκεί κατά μέσο όρο 4 χρόνια.
  2. Τη φάση ηρεμίας που ονομάζεται καταγένεση στη διάρκεια της οποίας η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής. Διαρκεί από 2 έως 3 εβδομάδες.
  3. Τη φάση της πτώσης ή τελογένεση.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται περίπου 25 φορές στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου που δεν παρουσιάζει τριχόπτωση.

Στο φυσιολογικό τριχωτό, το 90% των τριχών βρίσκονται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών σε φάση τελογένεσης ξεπεράσει το 20%.

Συνήθεις αιτίες:

Η κληρονομικότητα είναι βασικός παράγοντας τριχόπτωσης. Οι άνδρες όπως και οι γυναίκες μπορεί να έχουν προδιάθεση για τριχόπτωση καταγεγραμμένη στα γενετικό υλικό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι πολύ εύκολο να επέμβουμε και να τις σταματήσουμε.

Η κακή διατροφή είναι ένας δεύτερος πολύ σοβαρός παράγοντας που επιταχύνει την αραίωση της τρίχας. Καλό είναι να εμπλουτίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες με πολλά λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγουμε τις τροφές με λιπαρά και θερμίδες.

Το άγχος βοηθά στην απώλεια της τρίχας και στη λέπτυνση των μαλλιών.

Δυστυχώς το άγχος δεν είναι κάτι που θεραπεύεται, θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού είτε μέσω άλλων διεξόδων, όπως τα σπορ, το περπάτημα, τις δημιουργικές ασχολίες, τον καλό ύπνο τη νύχτα και την υγιεινή ζωή.

Επίσης, οι ορμόνες, η διαδικασία της κύησης και του τοκετού μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση. Συνήθως σύντομα η τριχόπτωση παύει και τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση τους. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση της τριχόπτωσης μέχρι και έξι μήνες μετά την γέννα ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που λαμβάνουν σίδηρο, παρατηρούν αύξηση των τριχών και, όταν σταματούν το σίδηρο, παρατηρούν λέπτυνση της τρίχας.

Η εμμηνόπαυση  συμβάλλει  στην αραίωση της τρίχας και γενικότερα στην τριχόπτωση, σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών. Για το λόγο ότι όλες οι γυναίκες θα περάσουμε την περίοδο αυτή, μπορείτε να παίρνετε βιταμίνες που υπάρχουν στο εμπόριο για την ενδυνάμωση της τρίχας.

Η κατάθλιψη, η έλλειψη σιδήρου και ο θυρεοειδής μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην απώλεια της τρίχας.

Η φυσική και ψυχολογική μας κατάσταση είναι άρτια συνδεδεμένες με την τριχόπτωση, καθώς η κατάθλιψη, η υπερκόπωση, το άγχος, η έλλειψη ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση των μαλλιών μας. Οι επιπτώσεις, όμως δεν σταματούν εκεί καθώς και η ποιότητα της τρίχας μπορεί να επηρεαστεί: σπάει πολύ εύκολα, ξηραίνεται, χάνει τη λάμψη της, δημιουργείται πιτυρίδα.

Στο κατάστημα μας θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αλλά και για την ενδυνάμωση των μαλλιών σας αλλά και των νυχιών !

Σχετικά με τον Συγγραφέα

PharMavromati

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο