Ενημέρωση

ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Ο Δείκτης UV (Ultra-Violet = Υπεριώδης) είναι ένα μέγεθος το οποίο καθιερώθηκε διεθνώς ως ένα απλό μέσο έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως π.χ. εκφράζει η θερμοκρασία το πόσο ζεστή ή κρύα είναι η
ατμόσφαιρα.

Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος. Φτάνει στη γη μέσω της επανεκπομπής της από τη στρατόσφαιρα. Είναι επικίνδυνη ακτινοβολία και το στρώμα του όζοντος προστατεύει την επιφάνεια της γης από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που η
τρύπα του όζοντος είναι σοβαρό οικολογικό πρόβλημα.

Το δέρμα και τα μάτια είναι τα όργανα που υφίσταται την μεγαλύτερη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αν και τα μαλλιά και τα νύχια είναι περισσότερο εκτεθειμένα, είναι λιγότερο σημαντικά από ιατρικής άποψης.

Η έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να καταλήξει σε άμεσα και σε χρόνια προβλήματα υγείας του δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και σε βλάβες στο DNA.

Τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πρόκληση εγκαύματος στο δέρμα και
φωτοκερατίτιδας στο μάτι.

Χρόνια αποτελέσματα είναι ο καρκίνος και η πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ στα χρόνια αποτελέσματα του ματιού περιλαμβάνονται ο καταρράκτης, το πτερύγιο και η κερατοπάθεια.

Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UV-B) προκαλεί έγκαυμα και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UV-A) επιδρά στον υποδόριο ιστό και μπορεί να αλλάξει η δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης του δέρματος. Επιταχύνοντας έτσι την γήρανσή του.

Οι αρνητικές συνέπειες των εγκαυμάτων είναι αθροιστικές. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το δέρμα έχει την ικανότητα να αφομοιώσει την υπεριώδη ακτινοβολία με την παραγωγή μελανίνης (μαύρισμα), η οποία προστατεύει από την έκθεση στην UV ακτινοβολία.

Η UV-A ακτινοβολία παρά το γεγονός ότι είναι το πιο ακίνδυνο είδος ακτινοβολίας, δεν συνδυάζεται πάντοτε με την ηλιοφάνεια και δεν είναι πάντοτε αντιληπτή από τις αισθήσεις μας. Για αυτό τον λόγο δεν λαμβάνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις, προκειμένου να προστατευτούμε από αυτή, με αποτέλεσμα να γίνεται αρκετά
επικίνδυνη .

Ήλιος και Επιδερμίδα

Όλα τα άτομα δεν είναι ίσα απέναντι στον ήλιο και εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γενετικά προσδιορισμένα.

Τα χαρακτηριστικά αυτά καθορίζουν το φωτότυπο του κάθε ατόμου και εκφράζουν την ικανότητα μαυρίσματος.

Κάθε επιδερμίδα αντιδρά στην ηλιακή ακτινοβολία ανάλογα με τα φυσικά της χαρακτηριστικά και κυρίως ανάλογα με το φωτότυπό της.

Οι φωτότυποι, κατατάσσονται σε μια κλίμακα λαμβάνοντας υπόψη:

  • το χρώμα της επιδερμίδας (από την πιο ανοιχτόχρωμη έως την πιο σκούρα επιδερμίδα),
  • το χρώμα των μαλλιών,
  • την παρουσία ή μη εφηλίδων (φακίδες),
  • την φωτοευαισθησία,
  • την ποιότητα μαυρίσματος.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το φωτότυπο, η ξηρότητα της επιδερμίδας επιδεινώνεται κάτω από τον ήλιο. Το ίδιο
συμβαίνει και με τη λιπαρότητα, η οποία επιδεινώνεται λόγω της πάχυνσης της επιδερμίδας που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο.

Η ηλιακή ακτινοβολία όμως έχει και πολλά οφέλη στην υγεία μας και είναι απαραίτητη στη ζωή μας ,αρκεί να αξιοποιούμε τις ιδιότητες του ήλιου με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι συνυφασμένη με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο δέρμα μας, ωστόσο οι παγκόσμιες έρευνες σχετικά με την επίδραση του ήλιου στον ανθρώπινο οργανισμό, αποδεικνύουν ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι ευεργετική για την υγεία μας, αρκεί να χρησιμοποιούμε πάντα την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας.

Τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας

  • Η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D. Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, φροντίζει τα οστά μας, προφυλάσσει από το διαβήτη τύπου 2, καθώς και από αρκετούς τύπους καρκίνου. Ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και τη φωτογήρανση, που προλαμβάνουμε με τη σωστή αντηλιακή προστασία.
  • Η βιταμίνη D που μας εξασφαλίζει, βοηθάει επίσης και στη ρύθμιση της περιόδου, σε γυναίκες με άστατο κύκλο.
  • Οι ηλιόλουστες ημέρες ανεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς, όπως αποκαλείται η σεροτονίνη και σε συνδυασμό με ήπια άσκηση στον ήλιο, ανεβαίνουν τα ποσοστά των ενδορφινών. Αισθανόμαστε αισιοδοξία κι ευεξία.
  • Η θερμότητα του ήλιου είναι ευεργετική για αρθριτικούς και μυοσκελετικούς πόνους, καθώς ανακουφίζει το πρήξιμο της αρθρίτιδας και βοηθά να υποχωρήσουν οι φλεγμονές από μυϊκά τραύματα.
  • Χαμηλώνοντας τα επίπεδα της μελατονίνης, η ηλιακή ακτινοβολία ενισχύει και τη γονιμότητα στις γυναίκες. Αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άντρες. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι συλλαμβάνονται περισσότερα μωρά.
  • Όσο μειώνονται την ημέρα, τόσο αυξάνονται τη νύχτα τα επίπεδα της μελατονίνης, η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του ύπνου και καταπολεμά την αϋπνία.
  • Ακόμα κι οι δερματολόγοι συστήνουν συστηματική αλλά χρονομετρημένη έκθεση στον ήλιο, σε ασθενείς με ήπια μορφή ψωρίασης, ακμής ή εκζέματος.
  • Στην περίπτωση των πανάδων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα στοχευμένο αντιηλιακό προϊόν .
  • Έχει διαπιστωθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοήθησε αρκετά παιδιά να αντιμετωπίσουν το άσθμα, τις τροφικές αλλεργίες και το έκζεμα. Χωρίς να ξεχνούν να χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη παιδική αντηλιακή προστασία.
  • Το φως του ηλίου βοηθάει τον οργανισμό να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Έρευνες αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η ηλιοφάνεια βοηθά και στην απώλεια βάρους, καθώς η σεροτονίνη που παράγεται καταστέλλει την υπερβολική όρεξη για φαγητό και η επίδρασή της στο θυρεοειδή αυξάνει τον μεταβολισμό μας.
  • Η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει και το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ρυθμίζει την κυκλοφορία, την πίεση και το σφυγμό μας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

« Mέτρον άριστον» δίδασκαν οι πρόγονοί μας. Ένα ρητό που ισχύει και στην περίπτωση της ηλιοθεραπείας. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο αντηλιακό ανάλογα με την επιδερμίδα σας για να έχετε υψηλή προστασία και απολαύστε άφοβα στον ήλιο.

Στο φαρμακείο μας θα βρείτε ποικιλία αντηλιακών προϊόντων αλλά και καλλυντικών που θα σας προστατέψουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Επίσης, διαθέτουμε γυαλιά ηλίου.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

PharMavromati

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο