4 Συμβουλές για Καλύτερο Διάβασμα
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ξεκινάει κάθε χρόνο και η εποχή των σχολικών αλλά και των φοιτητικών εξετάσεων.
Μεγάλος όγκος διαβάσματος της τελευταίας στιγμής, κακής ποιότητας και φτωχό σε θρεπτικά συστατικά φαγητό, σε συνδυασμό με έντονο άγχος. Αυτό είναι το κλασικό προφίλ που έχει ένας μαθητής/ φοιτητής έστω κάποια στιγμή στη ζωή του.
Ωστόσο, ένα σωστό πρόγραμμα που περιλαμβάνει Οργάνωση – Διατροφή – Άσκηση – Ύπνο θα σε βοηθήσει να αποδώσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου.
Διάβασε τις παρακάτω απλές συμβουλές για να πετύχεις αυτό που θέλεις στις εξετάσεις σου, φροντίζοντας παράλληλα τον εαυτό σου.
4 Συμβουλές για Καλύτερο Διάβασμα!
1. Οργανώσου
Ο στόχος χωρίς ένα πλάνο είναι απλώς μία ευχή. Γι’ αυτό:
- Βγάλε ένα πλάνο διαβάσματος, με τα κεφάλαια που θέλεις να ολοκληρώσεις κάθε μέρα. Πολύ σημαντικό είναι να παρατηρήσεις τον εαυτό σου. Να συνειδητοποιήσεις ποιες ώρες της μέρας είναι πιο αποδοτικές για σένα. Να δομήσεις το πρόγραμμα μελέτης σου πάνω σε αυτό. Έτσι, θα αποφύγεις το διάβασμα της τελευταίας στιγμής και θα γλιτώσεις τον οργανισμό σου από περιττό άγχος και στρες.
- Σχεδίασε τη μέρα σου και χώρισέ την όπως σε βολεύει και όπως θεωρείς ότι θα είναι πιο παραγωγική. Οργάνωσε, λοιπόν, εκτός από το διάβασμά σου, τα διαλείμματα σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με τρόπο που εσύ θεωρείς ότι θα σε βοηθήσουν να ξεμπλοκάρεις και να συνεχίσεις ακόμα πιο συγκεντρωμένα το διάβασμά σου. Μπορείς να πας για ένα χαλαρό περπάτημα. Να βάλεις ένα τραγούδι και να χορέψεις. Να παίξεις λίγο κιθάρα. Να μαγειρέψεις. Γενικώς ό,τι σε ευχαριστεί. Αυτός ο χρόνος είναι για σένα.
- Πρόσεχε την παγίδα των social media! Δυστυχώς έχει γίνει έτσι η σημερινή πραγματικότητα. Όλοι μας βρίσκουμε πολλές φορές τον εαυτό μας «χαμένο» για ώρες στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα γρήγορο «διάλειμμα» για να «μπεις» στο Facebook, μπορεί να αποβεί μοιραίο για το πρόγραμμα μελέτης σου. Σίγουρα δεν
θα είναι παραγωγικό και δεν θα σου δώσει την ενέργεια και την όρεξη που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις το διάβασμά σου.
2. Κάνε το Φαγητό τη Δύναμή σου
Δεν είναι εποχή για στερητικές δίαιτες και απώλεια βάρους, καθώς ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Η πρόσληψη των απαραίτητων ιχνοστοιχείων και βιταμινών είναι πολύ σημαντική, αφού σε βοηθούν να αποδόσεις ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό:
α) Μην ξεχνάς το καλό πρωινό
Ένα ταυτόχρονα θρεπτικό αλλά και αγαπημένο για σένα πρωινό, σου δίνει ενέργεια να ξεκινήσεις τη μέρα σου και διάθεση για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του διαβάσματός σου. Μην το αμελείς, καθώς έτσι αυξάνεις τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσεις φαγητό στο επόμενό σου γεύμα. Γεγονός το οποίο θα σου προκαλέσει δυσφορία και υπνηλία.
Φρόντισε το πρωινό σου να είναι ολοκληρωμένο. Να αποτελείται από την τριάδα υδατάνθρακα – πρωτεΐνης – φρούτου / λαχανικού. Αν είσαι άνθρωπος του γλυκού πρωινού μπορείς να επιλέξεις γάλα ή γιαούρτι ημιάπαχο με δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη και 1 φρούτο. Αν προτιμάς το αλμυρό πρωινό μπορείς να φτιάξεις μία ομελέτα με 2 αβγά, λαχανικά και 1 φέτα ψωμί ολικής ή πολύσπορο.
β) Να καταναλώνεις συχνά και μικρά γεύματα
Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν συνήθως υπνηλία και δυσφορία με αποτέλεσμα να μειώνεται κατακόρυφα η απόδοση σου στο διάβασμα. Έτσι, προσπάθησε να καταναλώνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου 2-3 ώρες, τα γεύματά σου.
γ) Να καταναλώνεις γλυκά με μέτρο
Ένα λάθος που γίνεται σε περιόδους εξετάσεων είναι η υπερκατανάλωση γλυκών, καθώς η πολύ ζάχαρη οδηγεί σε λήθαργο και χαμηλή απόδοση. Ωστόσο μπορείς να καταναλώσεις περιστασιακά και με μέτρο λίγη σοκολάτα. Η κατανάλωση σοκολάτας διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών από τον εγκέφαλο, ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση.
Επιπλέον, δεν είναι μύθος ότι βοηθάει στη μνήμη, καθώς είναι καλή πηγή μαγνησίου. Τέλος, το κακάο περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό και η καλύτερη επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα που περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό κακάο.
δ) Να τρως τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες και να βάζεις χρώμα
στο πιάτο σου.
Με αυτόν τον τρόπο είναι περισσότερο πιθανό να καταναλώνεις τελικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που σου είναι απαραίτητα για να έχεις καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.
Θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με γενικά καλή εγκεφαλική λειτουργία είναι:
Τα ω-3 λιπαρά οξέα, Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ορισμένα αμινοξέα, όπως γλουταμίνη, τυροσίνη, αργινίνη, σερίνη
3. Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί
Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση διεγείρουν την παραγωγή των γνωστών «ορμονών χαράς».
Εκμεταλλεύσου, λοιπόν, μία ελεύθερή σου ώρα όσο πιο συχνά σου επιτρέπει το πρόγραμμά σου, κλείσε το κινητό σου και φρόντισε το σώμα σου. Θα δεις μεγάλη βελτίωση στην αποδοτικότητά σου.
4. Κάνε τον Ύπνο, Σύμμαχό σου
Πέρα από τον επαρκή ποσοτικά και ποιοτικά βραδινό ύπνο που σου είναι απαραίτητος, δεν θα πρέπει να ξεχνάς και τη μεσημεριανή σου σιέστα. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Berkeley (Καλιφόρνια), μια ώρα μεσημεριανού ύπνου, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα απομνημόνευσης του εγκεφάλου σου!
Ο μεσημεριανός ύπνος θα βοηθήσει τη σωστή αποθήκευση των υπαρχουσών πληροφοριών, δημιουργώντας ταυτόχρονα χώρο, για την αποθήκευση νέων! Οπλίσου με αποφασιστικότητα και καλή επιτυχία!
Από τον επιστημονικό συνεργάτη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL
Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο
Πρόσθεσε σχόλιο