Ζωή γεμάτη υγεία

Διατροφή πλούσια σε Ω3

Διατροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα: Πώς ωφελεί την καρδιά

Ο οργανισμός μας δεν παράγει Ω3 λιπαρά οξέα, επομένως τα προσλαμβάνουμε από διατροφικές πηγές.

Άνθρωποι με υπερτριγλυκεριδαιμία είναι σημαντικό να εξαλείψουν ή να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου.
Θα πρέπει να κάνουν αλλαγή στη διατροφή τους. Να περιορίσουν τα ‘’κακά’’ λιπαρά, τρώγοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά και κάνοντας άσκηση.

Ωστόσο, υπάρχουν και ‘’καλά’’ λιπαρά, τα Ω3 λιπαρά οξέα, που δεν φαίνεται να προάγουν την αρτηριοσκλήρυνση.  Η αρτηριοσκλήρυνση είναι γνωστό πως συνδέεται με την καρδιακή νόσο.
Είναι είδος πολυακόρεστων λιπαρών και σύμφωνα με μελέτες έχουν ευεργετική δράση στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.
Σε αυτά τα λιπαρά περιλαμβάνονται τα ALA, DHA και EPA. Έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στα DHA και EPA και στην επίδραση που έχουν όσον αφορά τη μείωση των λιπιδίων και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων.

Τα Ω3 μειώνουν το ρυθμό με τον οποίο το ήπαρ παράγει τριγλυκερίδια, περιορίζουν την ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες και αραιώνουν το αίμα. Φαίνεται να βοηθούν στη διατήρηση του καρδιακού παλμού σε φυσιολογικό επίπεδο, μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν τη λειτουργία των αγγείων, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και, σε μεγαλύτερες δόσεις τη φλεγμονή. Συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και στη ρύθμισή του.

Επίσης βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης και της όρασης, αλλά και στον έλεγχο της όρεξης και του κορεσμού. Ιδιαίτερα στις γυναίκες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου και στις πολυκυστικές ωοθήκες. Ενδυναμώνουν τα μαλλιά και τα νύχια!

Διατροφή

Ο οργανισμός μας δεν παράγει μόνος του Ω3 λιπαρά οξέα. Επομένως πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από διατροφικές πηγές.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ω3 λιπαρά οξέα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και των επιπέδων τριγλυκεριδίων.
Καλύτερη πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια, ενώ περιέχονται και σε φυτικές τροφές.

Μπορείτε να λάβετε Ω3 από τόνο, ρέγγα, σολομό, πέστροφα, σκουμπρί και σαρδέλες.
Επίσης, από στρείδια. γαρίδες, αντσούγιες, αλλά και λιναρόσπορο, σπόρους chia, λαχανάκια Βρυξελλών και καρύδια.

Εκτός από τη διατροφή, μπορούμε να προσλάβουμε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και από συμπληρώματα.

Μπορείτε, παράλληλα με σωστή διατροφή να λαμβάνετε και ένα σκεύασμα πλούσιο σε Ω3, όπως το Omacor.

Θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο και θα μπορέσετε έτσι να επωφεληθείτε από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των Ω3 λιπαρών.

Πηγή: iatronet.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο