Ζωή γεμάτη υγεία

Στοματική Υγιεινή & Παθήσεις

Παθήσεις των Δοντιών και των Ούλων, Στοματική υγιεινή

Οδοντική Πλάκα: Είναι ένα στρώμα μικροβίων που αναπτύσσεται και επικάθεται πάνω στα δόντια. Είναι η κύρια αιτία τερηδόνας και ουλίτιδας.
Το στρώμα αυτό πρέπει να αφαιρεθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά με το βούρτσισμα των δοντιών. Διαφορετικά είναι απαραίτητη η απομάκρυνσή του με οδοντιατρικό καθαρισμό.
Ο μόνος τρόπος απομάκρυνσης της πλάκας είναι το τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών.  Παράλληλα συστήνεται και μια ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό.

Ουλίτιδα: Είναι η φλεγμονή των ούλων που προέρχεται είτε από κάποιον τοπικό ερεθισμό ή είναι αποτέλεσμα έντονης συσσώρευσης μικροβιακής πλάκας στα δόντια.

Περιοδοντίτιδα: Είναι αποτέλεσμα χρόνιας εκτεταμένης ουλίτιδας, η οποία έχει προχωρήσει σε βάθος στους ιστούς των ούλων και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην απώλεια των δοντιών.

Τερηδόνα: Είναι η σταδιακή διάβρωση της σκληρής επιφάνειας των δοντιών. Προκαλείται από τη συσσώρευση τροφών και μικροοργανισμών πάνω σε αυτή.
Εμφανίζεται με τη μορφή μαύρων κηλίδων πάνω στα δόντια. Έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος και ενδεχομένως την τελική εξαγωγή του δοντιού.

Απόστημα: Είναι φλεγμονή γύρω από τη ρίζα ενός δοντιού μετά από μόλυνση του δοντιού ή των ούλων.

Χαλίτωση: Είναι η μόνιμη και έντονη δυσοσμία του στόματος και της αναπνοής. Στο 70% των περιπτώσεων, οφείλεται στη διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας.
Αυτό μπορεί να συμβεί,

  • από μη αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας,
  • από τη συνεχή χρήση πολύ δυνατών αντισηπτικών διαλυμάτων στη στοματική κοιλότητα.

Άλλες αιτίες δυσοσμίας του στόματος είναι οι βλάβες των δοντιών και των ούλων. Πιθανόν και η λήψη κάποιων φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία.
Δυσοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο καφές και το αλκοόλ.

Η Φθορίωση των Δοντιών

Το φθόριο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που έχει τη δυνατότητα να ενισχύει τη δομή της αδαμαντίνης του δοντιού. Έτσι γίνεται πιο ανθεκτικό στα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Η πρόσληψη φθορίου γίνεται φυσιολογικά από τροφές όπως τα ψάρια αλλά και από το πόσιμο νερό της βρύσης.

Για θεραπευτικούς σκοπούς γίνεται με τους εξής τρόπους:
• Συστηματική λήψη με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής σε ταμπλέτα
• Τοπική εφαρμογή με φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα
• Τοπική εφαρμογή με ειδικά θεραπευτικά τζελ στο οδοντιατρείο

Η διαδικασία της φθορίωσης χρησιμοποιείται τόσο για προληπτικούς λόγους, όσο και σαν θεραπεία κυρίως σε παιδιά και ειδικά κατά την ηλικία 6-15 ετών που ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια.
Σε ενήλικες χρησιμοποιείται σε άτομα που εμφανίζουν προβλήματα τερηδόνας και ευαισθησίας των δοντιών. Το φθόριο ενισχύει την αδαμαντίνη και σταματά την αίσθηση του πόνου σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της τερηδόνας, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της φθορίωσης είναι να μην έχει προλάβει να δημιουργηθεί τρύπα στην αδαμαντίνη παρά μόνο τοπική απώλεια μεταλλικών στοιχείων, η οποία εμφανίζεται σαν μια πιο λευκή κηλίδα στην αδαμαντίνη.
Σε αυτή τη φάση, η φθορίωση είναι ικανή να βοηθήσει την αδαμαντίνη. Να υποκαταστήσει τα χαμένα μεταλλικά στοιχεία και να σταματήσει την εξέλιξη της τερηδόνας.
Για πρόληψη της τερηδόνας συστήνεται σε παιδιά 2 ως 6 ετών να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με 250-600ppm περιεκτικότητα σε φθόριο. Τα παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες 1000-1500ppm περιεκτικότητας σε φθόριο.

Τα Κατάλληλα Προϊόντα

Η επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας γίνεται με βάση την ευαισθησία των δοντιών και των ούλων του καθενός και εξαρτάται από το αν παρουσιάζεται κάποια ιδιαίτερη πάθηση στη στοματική κοιλότητα.

Σε κάθε περίπτωση η οδοντόκρεμα θα πρέπει να έχει υψηλή καθαριστική ικανότητα, αλλά χωρίς να περιέχει ουσίες που φθείρουν την επιφάνεια των δοντιών και ερεθίζουν τα ούλα.

  

Κριτήριο για την επιλογή οδοντόκρεμας αποτελεί η ηλικία του ατόμου που τη χρησιμοποιεί και αν το άτομο ακολουθεί κάποια ομοιοπαθητική θεραπεία, οπότε από την οδοντόκρεμα θα πρέπει να απουσιάζουν ορισμένα συστατικά που δεν είναι συμβατά με αυτή.
Το στοματικό διάλυμα θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον χρόνο για τον οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και με βάση το αν υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή αν έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση στη στοματική κοιλότητα. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους χρήστες στοματικών διαλυμάτων ότι τα συγκεκριμένα δεν αντικαθιστούν τον μηχανικό καθαρισμό των δοντιών με το βούρτσισμα, καθώς δεν μπορούν να απομακρύνουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα από τα δόντια.
Τα παιδιά μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα αλλά χωρίς αλκοόλη.

Η οδοντόβουρτσα είναι προτιμότερο να έχει συνθετικές τρίχες με στρογγυλεμένες άκρες για να μην πληγώνει τα ούλα.

Η αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος δεν εξαρτάται από τη σκληρότητα της οδοντόβουρτσας γι’ αυτό και προτιμώνται οι μέτριες ως μαλακές οδοντόβουρτσες.
Σε άτομα με περιοδοντίτιδα χρησιμοποιούνται μαλακές και πολύ μαλακές, ενώ οι σκληρές χρησιμοποιούνται σε σπάνιες περιπτώσεις. Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικές οδοντόβουρτσες για εμφυτεύματα ή για οδοντοστοιχίες με σιδεράκια, καθώς επίσης και οι επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές.

Πηγή: PharmaManage.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο