Ζωή γεμάτη υγεία Παθήσεις

Πρόπολη: ο πιο δυνατός σας σύμμαχος

Πρόπολη: ο πιο δυνατός σας σύμμαχος 

Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που μας έχει χαρίσει η φύση για

  • τη θωράκιση του οργανισμού,
  • την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και
  • την αντιμετώπιση των κρυολογημάτωνείναι η πρόπολη, το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό!

Η πρόπολη αποτελεί φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες.
Προκύπτει από την επεξεργασία ρητινών που συλλέγουν οι μέλισσες από τα φυτά και από τους κορμούς των δέντρων.
Την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Στη συνέχεια τη χρησιμοποιούν για την αποστείρωση και την προστασία της κυψέλης από τα μικρόβια.

Τι κάνει την πρόπολη τόσο ξεχωριστή;

Η πρόπολη είναι ένας πραγματικός θησαυρός που χρησιμοποιείται για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων, χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιμυκητιασικές και αντιικές ιδιότητες που διαθέτει.

Η σύστασή της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αφού περιλαμβάνει πάνω από 300 χημικές ενώσεις. Είναι πλούσια σε ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια και γύρη, ενώ περιέχει πληθώρα στοιχείων, όπως αρωματικές ουσίες, σάκχαρα, βάλσαμα, τερπένια, αλειφατικά οξέα και εστέρες, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολλά άλλα συστατικά.

Η πρόπολη έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες.

Η πρόπολη είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή – Ενώσεις που συναντούμε και στα φυτά. Η πρόπολη και τα φλαβονοειδή του έχουν συνδεθεί με την αντιβακτηριακή δράση σε μια σειρά μελετών και φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματική κατά του έρπητα και ορισμένων μυκήτων.

Η πρόπολη μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο.

Η πρόπολη έχει αποδειχθεί για την πρόκληση απόπτωσης (κυτταρικός θάνατος) σε καλλιεργημένα ανθρώπινα ηπατικά καρκινικά κύτταρα .
Επιπλέον, δύο από τα συστατικά της, έχουν αποδείξει την ικανότητα να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του όγκου και τη βελτίωση του χρόνου επιβίωσης σε ποντίκια.

Η πρόπολη κάνει καλό και στα δόντια

Σκληραίνει το σμάλτο, μειώνει την ευαισθησία των δοντιών, μειώνει τους στοματικούς  παθογόνους παράγοντες, και βελτιώνει τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας. Η πρόπολη επουλώνει τις πληγές. Σε μια μελέτη ατόμων με έλκη διαβητικού ποδιού, η τοπική χρήση πρόπολης ενίσχυσε το κλείσιμο των πληγών και την επούλωση.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της είναι γνωστές από την αρχαιότητα και την καθιστούν ένα από τα πιο δυνατά θεραπευτικά εργαλεία για τον άνθρωπο. Ωστόσο στην πρωτογενή της μορφή, η πρόπολη περιέχει αδρανή συστατικά, αλλεργιογόνους παράγοντες, κερί και ρητίνη που εγκλωβίζουν τα ενεργά συστατικά της, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επαρκής απορρόφησή τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Συνεπώς, η αποκήρωση και ο καθαρισμός της πρόπολης είναι αδιαπραγμάτευτα για να ωφεληθούμε από τις ιδιότητές της.

Συμπέρασμα

Όπως το μέλι και ο βασιλικός πολτός, έτσι και οι χρήσεις της πρόπολης είναι πολλές. Η μελλοντική έρευνα προβλέπει την αποκάλυψη ακόμα περισσότερων ιδιοτήτων αυτής της πολλά υποσχόμενης φυσικής ουσίας για το καλό της υγείας.

Στο φαρμακείο μας διαθέτουμε πολλά προϊόντα πρόπολης για να φροντίσετε την υγεία σας

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο