Ενημέρωση

Αιμοδοσία κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού

Μένουμε Ψύχραιμοι – Δίνουμε Αίμα 

Ο φόβος για την εξάπλωση του έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των αποθεμάτων αίματος. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα αυτήν την δύσκολη περίοδο.

«Η επιδημία του ιού SARS-CoV-2 που εξελίσσεται και στη χώρα μας αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ασφάλεια των μεταγγιζόμενων ασθενών λόγω της ελάττωσης των αποθεμάτων αίματος. Η ελάττωση αυτή προκαλείται αφενός από την επιφυλακτικότητα των πολιτών να αιμοδοτήσουν φοβούμενοι μήπως έρθουν σε επαφή με τον ιό μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, αφετέρου από τον περιορισμό των μετακινήσεων”  αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Μένουμε Ψύχραιμοι και Δίνουμε Αίμα για να μην κινδυνεύσει καμία ζωή!

Η ομάδα του Bloode είναι διαθέσιμη καθημερινά για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Παρέχουμε πληροφορίες για τις αιμοδοσίες που γίνονται εκτός νοσοκομείων για να μπορούν οι πολίτες να δίνουν αίμα με μεγαλύτερη άνεση και χωρίς φόβο!

Τι πρέπει να προσέχω λόγω του κορονοϊού;

Συνεχίζουμε να αιμοδοτούμε, κατά προτίμηση σε αίθουσες εκτός νοσοκομείων. Όλοι οι κανόνες υγιεινής τηρούνται ώστε η προσφορά αίματος να είναι ασφαλής και η ροή αιμοδοτών ελεγχόμενη. Η εξάπλωση του ιού αλλά και η αιμοδοσία αποτελούν ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη. Οι αιμοδότες καλούνται να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ. Τηρώντας 2m απόσταση από τους άλλους αιμοδότες και κάνοντας χρήση αντισηπτικού που βρίσκεται στον χώρο της αιμοδοσίας.

Οι τελευταίες μελέτες κινδύνου υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 δεν μεταδίδεται μέσα από τη διαδικασία μετάγγισης του αίματος. Ωστόσο, εάν κάποιος εν δυνάμει εθελοντής έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τότε αποκλείεται η αιμοδοσία για 28 ημέρες από την τελευταία επαφή.

Επιπλέον, όπως και σε κάθε αιμοδοσία, εάν ο αιμοδότης αρρωστήσει 2-14 μέρες μετά την αιμοδοσία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με την αιμοδοσία στην οποία πρόσφερε αίμα.

Ασφάλεια των Αιμοδοτών

Σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, αλλά και στα κινητά συνεργεία αιμοδοσιών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού και προστασίας της υγείας των αιμοδοτών, όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, ο ιός φαίνεται να μην μεταφέρεται μέσω του αίματος και άρα μέσω των αιμοδοσιών.

Παρατίθενται το “Πρωτόκολλο για Αιμοδοσία σε χώρους εκτός Νοσοκομείου” και Κατευθυντήριες Ορθής Πρακτικής: Συμβούλιο της Ευρώπης, “Οδηγός για την Παρασκευή, τη χρήση και τη Διασφάλιση Ποιότητας των Συστατικών του Αίματος,” 20η έκδοση 2020.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΒΟΗΘΑΕΙ;

Με τον όρο αιμοδοσία εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση. Κατ’ επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος.

Στην Ελλάδα αναζητούνται ετησίως 700.000 μονάδες αίματος. Μόλις το 35% συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συλλέγεται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους του ασθενή.

ΤI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ;

Το ολικό αίμα όπως συλλέγεται στην αιμοδοσία, σπάνια χρησιμοποιείται σε αυτή τη μορφή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαχωρίζεται στα τρία κύρια συστατικά του (πλάσμα, ερυθρά και αιμοπετάλια). Μεταγγίζεται ανάλογα με την ανάγκη του ασθενή. Μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει ως και τρεις ζωές. Το πρώτο βήμα σε μια αιμοδοσία είναι ο έλεγχος της συμβατότητας δότη και δέκτη πριν τη μετάγγιση.

Εφόσον διαπιστωθεί συμβατότητα, χορηγείται στον ασθενή το απαραίτητο συστατικό: Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις απώλειας όγκου αίματος. Όπως τα ατυχήματα και ο τοκετός και για την αντιμετώπιση της αναιμίας και άλλων παθήσεων του αίματος.
Συντηρούνται στους +4 βαθμούς Κελσίου και πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 35-42 ημερών από την ημέρα της συλλογής τους. Το πλάσμα χρησιμοποιείται σαν πηγή παραγόντων πήξεως. Σαν υποκατάστατο όγκου ή για την παραγωγή λευκωματίνης (πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και σοκ).
Συντηρείται κατεψυγμένο για μια περίοδο ενός έτους. Από τη διαδοχική επεξεργασία ψύξης και απόψυξης, προκύπτει ένα μικρό μέρος του πλάσματος, το κρυοκαθίζημα, το οποίο περιέχει παράγοντες πήξης και χρησιμοποιείται σαν πηγή παράγοντα VIII της πήξης του ινωδογόνου.

Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων. Πρέπει να παραχθούν μέσα σε οχτώ ώρες από την αιμοληψία, φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου υπό συνεχή ανακίνηση για να είναι λειτουργικά και συντηρούνται μόνο για 5 ημέρες.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΑΙΜΑ;

Ναι μπορείς αν:
  • Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών.  Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από εντολή γιατρού δίνουν αίμα άτομα 17 ετών ή πάνω από 65 ετών.
  • Ζυγίζεις πάνω από 50kg.  Με βάρος μικρότερο των 50kg, είναι συνήθως επικίνδυνο να γίνεις αιμοδότης.
  • Είσαι υγιής . Αν είσαι άρρωστος/η ή παίρνεις φάρμακα, μπορεί το αίμα σου να έχει αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο που θα το πάρει.  Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα σε μια εθελοντική αιμοδοσία εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο γιατρό που υπάρχει σε κάθε αιμοδοσία, με σκοπό να σου λύσει όλες τις απορίες σχετικά με τη λήψη φαρμάκων, με την ύπαρξη ασθενειών ή με οποιαδήποτε άλλη απορία έχεις σχετικά με την αιμοδοσία.
  • Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή  piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες θεωρούνται δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και σε αποκλείουν από μια αιμοδοσία. Επίσης, αν κάνεις κάποιο επάγγελμα υψηλού κινδύνου ή κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε εθελοντική αιμοδοσία για τη δική σου ασφάλεια.
  • Είσαι αποφασισμένος να σώζεις ζωές.  Απλά γιατί μπορείς.

Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να μην σου επιτρέψουν προσωρινά να δώσεις αίμα και να σε αποκλείσουν αυτόματα από μια εθελοντική αιμοδοσία.

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο