Ενημέρωση

Μάσκα: Ποια είναι η καλύτερη;

Ποιος τύπος μάσκας προστατεύει περισσότερο; Οι ειδικοί επισημαίνουν τις διαφορές.

Καθώς η διαδικασία του εμβολιασμού συνεχίζεται… μετ’εμποδίων και με τον φόβο της αύξησης των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού, πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τύπος μάσκας, που προσφέρει το υψηλότερο ποσοστό προστασίας.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος μάσκας;

Ειδικά σε αυτήν την φάση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα προστασίας, τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και την χρήση μάσκας, σε κλειστούς αλλά και εσωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας τα μέρη με συγχρωτισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά o λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Anthony S. Fauci, μπορεί να χρειαστούν και διπλές μάσκες.

N95/FFP2 vs KN95

Αν και οι επιλογές ανάμεσα στους τύπους μάσκας είναι πολλές, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Advances, οι μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα προσφέρουν αρκετό υψηλό επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην N95 και KN95;

Το μεγαλύτερο όφελος για τις μάσκες N95/FFP2 ή KN95 είναι ότι φιλτράρουν το 95% των αερολυμάτων. Και οι δύο μάσκες είναι κατασκευασμένες από διάφορα στρώματα συνθετικού υλικού και προορίζονται να φορεθούν πάνω από το στόμα και τη μύτη. Φορώντας σωστά τη μάσκα, και οι δύο φιλτράρουν το 95% των αερολυμάτων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν τον κοροναϊό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μάσκας FFP2, N95 και KN95;

Το N95 είναι ένας βαθμός αναπνευστήρα που πληροί τα πρότυπα των ΗΠΑ και έχουν γίνει αποδεκτά από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH).
Το KN95 ανταποκρίνεται στα κινεζικά πρότυπα για αναπνευστήρες GB 2626-2006, αναπνευστήρες φίλτρου αυτό απορρόφησης έναντι των σωματιδίων. Οι συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις και οι μέθοδοι δοκιμών που βασίζονται σε αυτές τις δύο συνήθεις χρήσεις είναι οι ίδιες, επομένως τόσο το KN95 όσο και το N95 έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα κατά του ιού.
Το FFP2 αφορά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και όπως τις N95 Και τις KN95, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, οι μάσκες FFP2, N95 και KN95 είναι αποδεκτά πρότυπα που έχουν το ίδιο μέγιστο αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού.

Πόσες φορές μπορούμε να φορέσουμε τις μάσκες N95/FFP2;

Σε ιδανικές συνθήκες μία μάσκα N95/FFP2 πρέπει να απορρίπτεται μετά από κάθε χρήση. Όμως λόγω της παγκόσμιας έλλειψης, μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν λίγες φορές –πάντα από τον ίδιο χρήστη– εφόσον έχουν αφαιρεθεί και αποθηκευτεί με σωστό τρόπο και δεν έχουν κανένα σημάδι παραμόρφωσης.

Υπάρχει κάποια διαφορά στην αποτελεσματικότητα ανάμεσα στις απλές μάσκες N95/FFP2 και αυτές με το ειδικό φίλτρο/βαλβίδα;

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά όσον αναφορά την αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος κατά την εισπνοή. Ο μόνος λόγος που υπάρχει το ειδικό φίλτρο είναι για να υπάρχει ευκολότερη ροή αέρα κατά την εκπνοή, ώστε να μην νιώθει άβολα ο χρήστης όταν φοράει τη μάσκα για αρκετές ώρες. Με απλά λόγια, με τις μάσκες Ν95 με το ειδικό φίλτρο/βαλβίδα δεν ζεσταίνεται τόσο πολύ το πρόσωπο από την ανάσα του χρήστη και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να την αφαιρέσει.

N95/FFP2 vs χειρουργικής

Εάν η μάσκα ΚΝ95 ή N95/FFP2 δεν αποτελούν διαθέσιμη επιλογή, τότε η χειρουργική αποτελεί την αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ Δρ. Anthony S. Fauci, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να φορέσετε δύο χειρουργικές μάσκες για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στους δύο τύπους, με τις βασικότερες να περιλαμβάνουν:

  • Οι χειρουργικές μάσκες είναι ανθεκτικές στα υγρά και προστατεύουν από μεγάλα σταγονίδια. Οι N95/FFP2 μειώνουν την έκθεση του χρήστη σε σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων αερολυμάτων μικρών σωματιδίων αλλά και μεγάλων σταγονιδίων.
  • Οι χειρουργικές έχουν πιο χαλαρή εφαρμογή ενώ οι N95/FFP2 είναι σφιχτές (υπό την προϋπόθεση ότι φοριούνται σωστά).
  • Οι χειρουργικές δεν προσφέρουν προστασία από πολύ μικρά σωματίδια, όπως τα αερολύματα εν αντιθέσει με τις N95/FFP2 που προσφέρουν προστασία από αυτά έως και 95%.

«Νομίζω ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι αρκετά αποτελεσματικές για καθημερινή χρήση» επισημαίνει η Δρ. Ting Ting Wong, ειδικευόμενος και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο NewYork-Presbyterian Medical Group Brooklyn.

Στο φαρμακείο Μαυρομάτη διαθέτουμε όλων των ειδών τις μάσκες προς εξυπηρέτησής σας.

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο