Ζωή γεμάτη υγεία

Τι είναι το μπλε φως και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από αυτό;

Τα μάτια μας είναι πολύτιμα και οφείλουμε να τα προστατεύουμε με κάθε τρόπο!
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιστήμονες ασχολούνται με το «μπλε φως».
Το μπλε φως που επηρεάζει τα πάντα γύρω μας!

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες δεν είναι μόνο η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ηλιακού φωτός που αποτελεί απειλή για την όρασή μας. Το μπλε φως επίσης. Αυτό εκπέμπεται από τα monitor των υπολογιστών, τις οθόνες των smartphones, των tablets, των τηλεοράσεων. Ακόμα και από τους λαμπτήρες οικονομίας (LED).

Τί ακριβώς είναι όμως το μπλε φως (HEV Light/High Energy Visible Light)

Το μπλε φως, γνωστό και ως μπλε ακτινοβολία (high-energy visible light HEV), είναι ένας τύπος φωτός με μικρά μήκη κύματος που εκπέμπει υψηλότερη ενέργεια. Αυτά τα κύματα διεισδύουν βαθιά στο μάτι. Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον αμφιβληστροειδή.

Υπάρχει το φυσικό μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από τον ήλιο (σε αυτό οφείλεται και το μπλε χρώμα του ουρανού). Αυτό ρυθμίζει τους κύκλους του ύπνου (Κιρκάδιος κύκλος), αυξάνει την εγρήγορση και γενικότερα προκαλεί θετικά συναισθήματα. Υπάρχει και το τεχνητό μπλε φως. Αυτό που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Με ποιο τρόπο το μπλε φως βλάπτει το σώμα μας;

Το μπλε φως μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.
Η έκθεση στην οθόνη είτε λόγω της απόστασης των ματιών μας από αυτήν είτε λόγω του χρόνου που περνάμε μπροστά της ενέχει κινδύνους.
Στις μέρες μας αναπόφευκτα περνάμε αρκετές ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη. Επομένως, οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται μόνιμα στη μπλε ακτινοβολία.

Τι συμβαίνει όταν το μπλε φως χτυπά τα μάτια μας; Σχεδόν όλο το ορατό μπλε φως περνά μέσα από τον κερατοειδή και το φακό του ματιού μέχρι να φτάσει στον αμφιβληστροειδή.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όρασή μας και να προκαλέσει πρόωρη γήρανση των ματιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο μπλε φως θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

  • Καταπόνηση ματιών: Το μπλε φως της οθόνης μπορεί να οδηγήσει στην λεγόμενη ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, κούραση και ξηροφθαλμία. Τα συμπτώματα είναι: ερεθισμένα μάτια και δυσκολία εστίασης.
  • Δυσκολία στον ύπνο: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να επηρεάσει τη συνολική διάρκεια και ποιότητα ύπνου μειώνοντας την παραγωγή μελατονίνης και αυξάνοντας τη συχνότητα που ξυπνάμε μέσα στη νύχτα.
  • Βλάβη αμφιβληστροειδή: Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα του αμφιβληστροειδή και κατά συνέπεια ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Επειδή λοιπόν τα μάτια μας δεν είναι ιδιαίτερα «αποτελεσματικά» στο φιλτράρισμά του, συνιστάται από οπτικούς και οφθαλμίατρους η χρήση γυαλιών με ειδικούς φακούς (Blue Blockers), οι οποία φιλτράρουν σημαντική ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές μας, χωρίς να επηρεάζεται η ορατότητα της οθόνης τους.

Στο φαρμακείο Μαυρομάτη θα βρείτε γυαλιά για χρήση σε υπολογιστή, πρεσβυωπίας και μη.

Τα πρωτότυπα και χρήσιμα γυαλιά διαβάσματος ΜΟΝΤΑΝΑ Blue Light Filter & τα VISIO LOOP anti-fatique Musk, τα οποία απορροφούν και προστατεύουν από την ακτινοβολία της οθόνης του υπολογιστή, tv, tablet, κινητό κτλ. ξεκουράζουν τα μάτια, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες πονοκεφάλων. Διατίθεται σε βαθμούς: +1, +1,5,+2, +2,5 +3,+3,5 αλλά  και σε +0 βαθμούς για όσους δεν έχουν πρεσβυωπία.

 

Το παρόν άρθρο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϊόν ιατρικής έρευνας ή υποκατάσταση ιατρικής γνωμάτευσης.

* Δεν αντικαθιστούν τα γυαλιά οράσεως και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οφθαλμικές παθήσεις (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό κ.α).
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας για τα χαρακτηριστικά των φακών που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο