Παθήσεις Ώρα για συμπληρώματα

Θεραπείες για τον πονόλαιμο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πηγαίνουν στον γιατρό οφείλεται στην φαρυγγίτιδα, γνωστή και ως πονόλαιμο.
Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν μια βακτηριακή λοίμωξη. Οι περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου είναι στην πραγματικότητα ιογενείς.
Επομένως τα αντιβιοτικά είναι σε πολλές περιπτώσεις, αναποτελεσματικά!

Τι κάνετε όταν συμβαίνει αυτό; Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήθος φυσικών φαρμάκων για το πονόλαιμο.
Μερικές συμβουλές ακολουθούν. Βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταπολεμούν τη μόλυνση. Μειώνουν τον πόνο.
Προάγουν την ανάρρωση και την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Τα συμπτώματα του πονόλαιμου είναι:

  • Ξηρός λαιμός
  • Ερυθρότητα στο πίσω μέρος του λαιμού
  • Πρησμένοι λεμφαδένες (αδένες)
  • Πόνος στο λαιμό κατά την κατάποση

Οι κυριότερες αιτίες του πονόλαιμου είναι:

  • Μια ιογενής λοίμωξη (που συχνά προκαλείται από κρύωμα ή γρίπη)
  • Αλλεργίες
  • Βακτηριακή λοίμωξη
  • Ξηρότητα
  • Ρύπανση στον αέρα
  • Μετά το χειρουργείο

Λάβετε υπόψη ότι εάν αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως ακραίο πονόλαιμο, εξαιρετική δυσκολία στην κατάποση, πόνο στο λαιμό που δεν βελτιώνεται εντός πέντε ημερών, υψηλό πυρετό ή έμετο, τότε πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

ΑΝ έχετε έναν τυπικό πονόλαιμο, οι φυσικές θεραπείες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και των ενοχλήσεων.
Ταυτόχρονα υποστηρίζουν την ανοσία και την καταπολέμηση της υποκείμενης λοίμωξης.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα πονόλαιμο Φυσικά – Διατροφή

Το κλειδί για τη μείωση της ενόχλησης είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση περισσότερου νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά. Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό. Μειώστε τις τροφές με πολλά μπαχαρικά.

Επιπλέον, η θερμότητα από ζεστά (προσοχή όχι καυτά) ροφήματα είναι απίστευτα χαλαρωτική σε ερεθισμένους και πρησμένους ιστούς.

Andrographis paniculata

Γνωστή ως ινδική εχινάκεια (Echinacea), το Andrographis είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και Αγιουβέρδικες (Ayurvedic) πρακτικές.Τα τελευταία χρόνια, το Andrographis έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης της σοβαρότητας και της διάρκειας του πονόλαιμου.

Σκόρδο

Ίσως στην ιδέα και μόνο να το απορρίψετε αλλά είναι αντιμικροβιακό, αντιβακτηριακό και αντιιικό που το καθιστά απαραίτητο για το σπίτι.

Το σκόρδο περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε.

Περιέχει επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

Για να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε είτε να το προσθέσετε σε όλα τα γεύματά σας ή να πάρετε σε χάπια (300-600mg 2-3 φορές ημερησίως) ή ως βάμμα (2ml 2- 3 φορές την ημέρα). Όποτε ο βήχας σας οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη ή σε ιό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα απλό σιρόπι φτιαγμένο με μέλι και λιωμένο σκόρδο.

Γλυκόριζα

Περιέχει τριτερπενοειδείς σαπωνίνες όπως είναι η γλυκυριζίνη 6% που είναι 50-60 φορές πιο γλυκιά από την κρυσταλλική ζάχαρη, φλαβονοειδή, στερόλες, πολυσακχαρίτες, κουμαρίνη και ασπαραγίνη. Ακόμη, γλυκυρριζικό οξύ, ενωμένο με άλατα ασβεστίου και μαγνησίου καθώς και στερινοειδείς ορμόνες (οιστρογόνα) που ενεργοποιούν τη δραστηριότητες των ωοθηκών.

Η ρίζα της γλυκόριζα είναι ένα κατεργάσιμο βότανο που καταπραΰνει τον πόνο και τη φλεγμονή, βοηθάει στην βελτίωση των στοματικών ελκών καθώς και σε προβλήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα, βήχας και βρογχίτιδα, πνευμονία και πλευρίτιδα, μια και διαθέτει αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Είναι το τέλειο βότανο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ξηρότητας και της φλεγμονής ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία.

Για τους ενήλικες, πάρτε 1 ml τσαγιού ρίζας γλυκόριζας 3 φορές την ημέρα ως αποτελεσματική θεραπεία του πονόλαιμου.

Προσοχή να αποφεύγετε από τους υπερτασικούς καθώς έχει την τάση να ανεβάζει την πίεση.

Ρίγανη – Oregano

Το έλαιο ρυπανίνης είναι αιθέριο έλαιο ρίγανης που αναμιγνύεται σε βάση λαδιού-φορέα (συνήθως ελαιόλαδο) που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντι-ιικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη, θυμόλη και τερπινίνη. Η ρίγανη είναι ένα φυσικό γιατροσόφι για τον πονόλαιμο.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα απαλό αλλά αποτελεσματικό βότανο για την ενίσχυση της ανοσίας και την εξόντωση των ιών και των βακτηριδίων. Ήταν ένα από τα βότανα που με βοήθησε να ξεπεράσω μια δύσκολη περίοδο με χρόνια φαρυγγίτιδα πριν από κάποια χρόνια, έτσι ώστε να φανταστείτε ότι έχω πάντα φρέσκο ​​ή αποξηραμένο θυμάρι στο ντουλάπι μου.

Τι καλύτερο από το μέλι με θυμάρι  γνωστό ως θυμαρίσιο μέλι;

Για τον πονόλαιμο, το θυμάρι λειτουργεί καλά σε τσάι 2-3 φορές την ημέρα.

Έγχυμα: ρίξτε 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το για 10 λεπτά. Πίνετε το ρόφημα αυτό, τρεις φορές την ημέρα.

Βάμμα: 2-4 ml βάμματος, τρεις φορές την ημέρα.

Αιθέριο έλαιο: 1-5 σταγόνες μέσα στη μπανιέρα με χλιαρό νερό, κάνουμε ένα πολύ καλό ιαματικό μπάνιο, εάν υποφέρουμε από ρευματισμούς ή αρθρίτιδες.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα συμπλήρωμα που βοηθάει στο πρώτο σημάδι κρυώματος ή γρίπης. Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία και βοηθά το σώμα να ξεπεράσει την ασθένεια πιο γρήγορα, έτσι ώστε ενώ δεν επηρεάζει άμεσα τα συμπτώματα του πονόλαιμου, η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να γίνεται καλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Προσωπικά προτιμώ τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια αυτά τα δύο εξαιρετικά χειμωνιάτικα φρούτα, που δίνουν την βιταμίνη C σε φυσική μορφή αλλά και ενυδατώνουν το σώμα. Σε συμπλήρωμα βάζω δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι ή μανταρίνι στο νερό μου που προσδίδει ένα καταπληκτικό άρωμα αλλά και γεύση.

Αιθέρια Έλαια για πόνο στο λαιμό

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρές φυσικές θεραπείες για πονόλαιμο. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, να αποτρέψουν την εξάπλωση του κρυολογήματος ή της γρίπης σε άλλους και να ενισχύσουν τη συνολική ανοσία.

Μερικά από τα καλύτερα αιθέρια έλαια περιλαμβάνουν:

  • Γαρύφαλλο
  • Tea tree
  • Κυπαρίσσι
  • Ευκαλύπτου
  • Υσσώπος
  • Λεμόνι
  • Σμύρνα
  • Ρίγανη
  • Μέντα
  • Θυμάρι
  • Πορτοκάλι
  • Thives

Όταν αραιωθούν σωστά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γαργάρες, ψεκασμούς στο λαιμό, κομπρέσες, ατμούς και πολλά άλλα!

Προσοχή

Όπως και τα φάρμακα έτσι και τα βότανα θέλουν προσοχή κατά την χρήση τους.  Θα πρέπει να μελετήσετε για τυχόν παρενέργειες. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις,  υπερευαισθησίας και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.  Πολλά βότανα είναι ακατάλληλα για υπερτασικούς, για έγκυες  και για ηλικιωμένους.
Με σωστή ενημέρωση θα γίνουν ο φυσικός σας σύμμαχος ενάντια των δυσάρεστων ενοχλήσεων!

Στο φαρμακείο Μαυρομάτη προτείνουμε τα spray με πρόπολη για προστασία του στοματοφαρυγγικού βλεννογόνου, από τις επιθέσεις βλαβερών εξωτερικών παραγόντων. Παράλληλα, ενυδατώνουν και ανακουφίζουν τον ερεθισμένο λαιμό.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

ΠΗΓΗ: https://naturalhealth.gr/