Ώρα για συμπληρώματα

Παιδικά συμπληρώματα διατροφής

Χρειάζονται τα παιδιά συμπληρώματα διατροφής;

Όταν το παιδί ακολουθεί μια καλή, ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνη με την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, λαμβάνει από τις τροφές τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτά χρειάζονται για να αυξηθεί σε βάρος και ύψος, να μεγαλώσουν σωστά τα όργανά του αλλά και να προλάβει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.
Η διατροφή αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βασικές ομάδες σε επαρκείς για την ηλικία και το φύλο ποσότητες: δημητριακά, φρούτα & λαχανικά, κρέας/ πουλερικά/ ψάρια, όσπρια, γαλακτοκομικά και καλής ποιότητας λιπαρά.

Ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι.Τα παιδιά στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν να τρώνε π.χ. λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές. Παράλληλα καταναλώνουν  πολλά έτοιμα σνακ κ.α. που δεν είναι παρασκευασμένα με αγνά υλικά. Ενώ η διατροφή είναι υπερπλήρης σε θερμίδες η κακή συνήθως ποιότητα των τροφίμων (πλούσια σε θερμίδες αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά) δεν προσφέρει πάντα κάλυψη για τις ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά.

Η διατροφή των παιδιών παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά καθώς υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη και αύξηση του οργανισμού.

Γιατί είναι απαραίτητες οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία;

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι μια ομάδα διαφορετικών χημικών συστατικών τα οποία χρειάζονται στο σώμα μας σε πολύ μικρές ποσότητες ώστε κατά βάση να καταλύουν βιοχημικές αντιδράσεις και υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους ανθρώπινους ιστούς. Η επαρκής πρόσληψή τους βοηθάει στην επιτυχή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού και κατά συνέπεια είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτά είτε δεν παράγονται από το σώμα μας, είτε οι ποσότητες που παράγει το σώμα μας δεν είναι επαρκείς. Καθώς τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα στον οργανισμό, ο μόνος τρόπος να τα λάβει κανείς είναι εξωτερικά και δη από τη διατροφή του.

Τι είναι τα συμπληρώματα

Ως συμπλήρωμα διατροφής, λοιπόν, ορίζεται ένα προϊόν διατροφής, το οποίο περιέχει τουλάχιστον ένα από τα εξής συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες, αποστάγματα ή συνδυασμό οποιωνδήποτε από τα παραπάνω συστατικά.

Ποιά παιδιά χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής

  • Παιδιά αθλητές– ο αθλητισμός προκαλεί αύξηση της μυϊκής μάζας αλλά και αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
  • Παιδιά με επιλεκτική ή χαώδη διατροφή. Στην παιδική ηλικία, παράλληλα με τη σωματική ανάπτυξη, αναπτύσσεται και η προσωπικότητα του παιδιού και πολλές φορές χρησιμοποιείται το φαγητό για να επιτύχει το παιδί το αποτέλεσμα που επιθυμεί από τους άλλους. Πολλά παιδιά δεν θέλουν να δοκιμάσουν καινούριες τροφές (διατροφική νεοφοβία), έχουν περιορισμένη όρεξη ή οι γονείς τους δεν τους προσφέρουν τα κατάλληλα τρόφιμα.
  • Παιδιά- Έφηβοι που κάνουν στερητικές δίαιτες αδυνατίσματος. Από την παιδική ηλικία και ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία υπάρχει εντονότερη ενασχόληση με το σώμα, οπότε ακολουθούνται συχνότερα ανορθόδοξοι τρόποι απώλειας βάρους.
  • Παιδιά που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή– π.χ. νηστεία, χορτοφαγία ή υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και αποκλείουν μεγάλες ομάδες τροφών από το διαιτολόγιό τους.
  • Παιδιά που νοσούν Νοσήματα που αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό αλλά και τις βασικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά, όπως καρκίνος, ηπατοπάθειες / Νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα που μειώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. / Μεταβολικά νοσήματα  / Ψυχιατρικά νοσήματα όπως η Νευρογενής Ανορεξία ή Βουλιμία όπου είτε το παιδί ηθελημένα υποσιτίζεται, είτε μειώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών προκαλώντας εμετό κτλ.
  • Νεαρά παιδιά ηλικίας 1-5. Ίσως σε αυτές τις ηλικίες χρειαστεί συμπλήρωμα βιταμινών Α και D και σιδήρου, εκτός εάν το παιδί έχει ικανοποιητική και ποικίλη διατροφή και υπάρχει μια μικρή έκθεση στον ήλιο (κύρια πηγή παραγωγής βιταμίνης D). Η διατροφή των παιδιών μέχρι την ηλικία των 5 θα πρέπει να αποφεύγεται να είναι χαμηλή σε λιπαρά.

Συμπερασματικά, εάν η διατροφή του παιδιού σας βασίζεται στη Μεσογειακή πυραμίδα της διατροφής και το παιδί σας είναι υγιές, είναι μάλλον απίθανο να χρειαστεί να συμπληρώσετε τη διατροφή του με ένα συμπλήρωμα. Οι τροφές αποτελούν άλλωστε το καλύτερο τρόπο να λάβει κανείς τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για το σώμα του.

Για την ακριβή δόση του συμπληρώματος ή για το εάν χρειάζεται ενίσχυση η διατροφή του παιδιού σας, συμβουλεύεστε πάντα τις γνώμες των ειδικών (παιδιάτρους, διαιτολόγους-διατροφολόγους) πριν δώσετε στο παιδί σας οτιδήποτε. Η σκληρή  αλήθεια είναι ότι με το σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια πραγματικά ισορροπημένη διατροφή.

Επώνυμα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά διατίθενται στο φαρμακείο μας, προσεκτικά επιλεγμένες βιταμίνες, μέταλλα και βασικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών. Εξειδικευμένες συνθέσεις προσφέρουν οφέλη σε κάθε φάση της ανάπτυξης δρώντας σε αρμονία με τον οργανισμό του παιδιού στηρίζοντας τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και ευεξία.