Αντικουνουπικά
Το καλοκαίρι όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι η εποχή της χαράς, της ξεγνοιασιάς, της θάλασσας αλλά και…των κουνουπιών. Δυστυχώς τα κουνούπια κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως τις βραδινές ώρες, δηλαδή με το που πέσει ο ήλιος. Τα αντικουνουπικά είναι απαραίτητα.
Όταν θα μαζευτούν όλοι στο κλασσικό τραπεζάκι στο μπαλκόνι μετά από μια κουραστική μέρα, για να ξεχαστούν λίγο
από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να χαλαρώσουν. Αλλά έρχεται εκείνη η ώρα που νιώθεις περίεργα και μετά από λίγο σε πιάνει φαγούρα.
Αν και δεν κάνουν διακρίσεις, οι μικρότεροι σε ηλικία είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτά διότι πολλές φορές τα κουνούπια μπορεί να είναι φορείς είτε κάποιας ασθένειας είτε κάποιου μικροβίου.
Επομένως τα κύρια ερωτήματα που μας απασχολούν είναι:
– από τι ηλικία είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά;
– τι μέτρα πρέπει να λάβουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τσιμπήματος;
Αρχικά ας δούμε γιατί τα κουνούπια μας τσιμπάνε. Μας θέλουν για το σώμα μας ή για την ομορφιά μας;
Η αλήθεια είναι ότι τα κουνούπια τα προσελκύει η μυρωδιά του σώματος και κάποιες ουσίες όπως το γνωστό σε όλους μας διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) αλλά και ο ιδρώτας. Για ποιόν λόγο όμως θέλουν αυτές τις ουσίες τόσο πολύ; Οι ουσίες αυτές είναι οι ουσίες που χρειάζεται το θηλυκό κουνούπι για να γονιμοποιήσει τα αυγά του και αυτός είναι ο λόγος που μας τσιμπάνε μόνο τα θηλυκά κουνούπια.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να απωθήσουμε τα κουνούπια. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά είναι τα δημιουργήσουμε μια δυσάρεστη οσμή και αίσθηση του δέρματος μας για αυτά. Και αυτό το επιτυγχάνουμε με τα αντικουνουπικά τα οποία έρχονται σε πολλές μορφές αλλά και σε είδη.
Επομένως θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα αντικουνουπικά σε δυο ομάδες: τα φυσικά και τα χημικά.
Οι μορφές αυτών μπορεί να είναι σε υγρή μορφή, σε σπρέι, σε κρέμες, σε μαντιλάκια ,αλλά και σε αυτοκόλλητα.
Τώρα από ποια ηλικία είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε τα αντικουνουπικά; Οι διεθνείς οδηγίες για τα χημικά αντικουνουπικά λένε ότι τα παιδιά κάτω των δυο μηνών δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν καθόλου.
Για ηλικίες 2 μηνών και άνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντικουνουπικά με μικρή συγκέντρωση DEET (N,N- Διαιθυλτολουαμίδη) δηλαδή μικρότερη της τάξεως του 15%. Στους ενήλικες η συγκέντρωση DEET μπορεί να είναι μέχρι και 30%. Ανάλογα με το ποσοστό του DEET κυμαίνεται η ένταση καθώς και η διάρκεια δράσης του.
Επιπροσθέτως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα που περιέχουν λάδι ευκάλυπτου λεμονιού (OLE) ή παραμεθανιοδιόλη (PMD) σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Προϊόντα που περιέχουν σιτρονέλλα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε
παιδιά κάτω των 6 μηνών.
Συμβουλές για εφαρμογή αντικουνουπικού σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
Αρχικά ψεκάζουμε την κούνια και τα ρούχα του μωρού σε σημεία που δεν θα έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε την προστασία του βρέφους χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του.
Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι για τα βρέφη μπορούμε να βάλουμε κουνουπιέρα στην κούνια του μωρού, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε ειδικά μαντιλάκια ή αυτοκόλλητα που απωθούν τα κουνούπια χωρίς να είναι επιβλαβή για τα μωρά.
Στο φαρμακείο μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία αντικουνουπικών και
εντομοαπωθητικών, καθώς και εξατομικευμένες συμβουλές για την κάθε σας ανάγκη.
Πρόσθεσε σχόλιο