Εναλλακτικός τρόπος ζωής Ώρα για συμπληρώματα

Βαλεριάνα: Το ηρεμιστικό της φύσης

valeriana

Βαλεριάνα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηρεμιστικό φυτό

Η βαλεριάνα είναι πολυετές βότανο που ευδοκιμεί σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητές του.

Η βαλεριάνα (valeriana officinalis) είναι ένα μικρό θαμνώδες φυτό με μεγάλη ρίζα. Πρόκειται για ένα εγγενές στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία φυτό. Mπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή και σε οποιοδήποτε κλίμα. Συνήθως αναπτύσσεται σε 60 εκατοστά ύψος και παράγει μικρά τσαμπιά λουλουδιών.  Έχει πολύ αρωματικά και με γλυκό άρωμα λουλούδια, σε χρώμα λευκό, ροζ ή μοβ.

H χρήση της Βαλεριάνας, μας είναι γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη βαλεριάνα ως θεραπεία για τα πεπτικά προβλήματα, τις κράμπες και για την δυσφορία του ουροποιητικού συστήματος.

Παρά το γεγονός ότι το φυτό έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι οι καταπραϋντικές επιδράσεις του στον οργανισμό κυρίως στον έλεγχο της αϋπνίας και του άγχους, που έχουν  κάνει δημοφιλή τη βαλεριάνα.

Το μέρος που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς είναι οι ρίζες που είναι τρυφερές και έχουν πολύ μικρή οσμή. Η ρίζα της βαλεριάνας έχει πολλές ιδιότητες που είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.

Τα συστατικά της δρουν με φυσικό τρόπο χωρίς να προκαλούν υπνηλία, ζάλη ή εξάρτηση! Το φυτό αποτελεί ένα φθηνό υποκατάστατο χημικών αγχολυτικών φαρμάκων χωρίς τον ανάλογο κίνδυνο εθισμού. Επομένως, η χρήση της βαλεριάνας κρίνεται ασφαλής σε περιπτώσεις ήπιου άγχους και αϋπνίας.

Τα έλαια που περιέχει έχουν παρόμοια δράση με τις βενζοδιαζεπίνες, μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιούνται συχνά για να προσφέρουν ανακούφιση σύντομης διάρκειας στις καταστάσεις σοβαρού άγχους ή αϋπνίας.

Εκτός από τις αγχολυτικές της ιδιότητες, η βαλεριάνα θεωρείται χρήσιμη και για τις περιπτώσεις

  • αρθρίτιδας
  • νευραλγίας
  • κολίτιδας
  • υπέρτασης
  • κολικών του εντέρου
  • ρευματικών πόνων 
  • δυσμηνόρροιας 
  • κράµπες
  • ημικρανία
  • αϋπνία,
  • πονόδοντο 
  • νευρικό άσθμα

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε, ότι σε μεγάλες δόσεις η βαλεριάνα προκαλεί κακή διάθεση.
Η χρήση της πρέπει να γίνεται μόνο για µία εβδομάδα, µε διάλειμμα στη συνέχεια δύο-τριών εβδομάδων.

Πέραν της θεραπευτικής χρήσης της, η βαλεριάνα είναι γνωστή και για τη χρήση της στην αρωματοποιία αλλά και στην καλλιέργεια της για καλλωπιστικούς λόγους λόγω των όμορφων λουλουδιών της και της αντοχής της σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Βαλεριάνα και εγκέφαλος

Οι ιδιότητες της βαλεριάνας έχουν άμεση σχέση με το νευρικό σύστημα και ως εκ τούτου τον εγκέφαλο. Αν και δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της, η βαλεριάνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Όπως το άγχος, το ψυχολογικό στρες, η γενική νευρικότητα, η διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής, το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως και το τρέμουλο στα χέρια.

Η βαλεριάνα έχει μελετηθεί από  Κινέζους επιστήμονες, με σκοπό τη θεραπεία του Alzheimer. Έχει ανακαλυφθεί ότι η ρίζα της βαλεριάνας βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονώδους αντίδρασης του εγκεφαλικού φλοιού. Είναι γνωστό ότι αυτό το είδος της φλεγμονής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Alzheimer.

Αντενδείξεις

Η βαλεριάνα μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Πρέπει να υπάρξει αυξημένη προσοχή και να μην χρησιμοποιείτε βαλεριάνα μαζί με οποιοδήποτε φάρμακο που έχει επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιεπιληπτικά και τα αντιισταμινικά.
Η χρήση της πρέπει επίσης να αποφεύγεται όταν λαμβάνετε αντιμυκητιασικά και φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Η κατανάλωση της βαλεριάνας μπορεί να προκαλέσει αυξημένο αίσθημα παλμών, πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές.
Η χρήση της θα πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες. Επίσης, από τα θηλυκά κατοικίδια ζώα και τα παιδιά. Η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, τα οποία με λελογισμένη χρήση μειώνει.
Στην περίπτωση που αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε την βαλεριάνα ως φάρμακο, συνιστάται να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Λαμβάνεται από το στόμα, συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες πριν τον ύπνο, ή σύμφωνα με άλλες οδηγίες. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος. Αν δεν είστε βέβαιοι για οποιαδήποτε από τις πληροφορίες, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Ο γενικός κανόνας είναι πως η βαλεριάνα, ως φυτικό συμπλήρωμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από 4 εβδομάδες. Για να μειωθεί η πιθανότητα ενδεχομένων παρενεργειών από την απότομη διακοπή της χρήσης βαλεριάνας, συνιστάται να μειώνετε σταδιακά τη δοσολογία και τη συχνότητα που την λαμβάνετε, για διάστημα 1-2 εβδομάδων, προτού σταματήσετε εντελώς. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Αν η κατάστασή σας επιμένει ή χειροτερεύει, ή αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Οι πιο κοινές παρενέργειες που μπορεί να οφείλονται στην λήψη βαλεριάνας είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Ανησυχία
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Υπνηλία/κόπωση μετά το ξύπνημα

Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις επιπτώσεις εμμένουν ή επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με το γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας άμεσα. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές παρενέργειες:

  • Επίμονη ναυτία/εμετός
  • Στομαχικός/κοιλιακός πόνος
  • Κιτρίνισμα στα μάτια/δέρμα
  • Σκούρα ούρα
  • Ακραία κόπωση

Η σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το προϊόν είναι πολύ σπάνια.

Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στην βαλεριάνα:

  • Εξάνθημα
  • Κνησμός/πρήξιμο (ιδιαίτερα σε πρόσωπο/γλώσσα/λαιμό)
  • Σοβαρή ζαλάδα
  • Δυσκολία στην αναπνοή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα των πιθανών παρενεργειών από την λήψη βαλεριάνας. Εάν παρατηρήσετε άλλες παρενέργειες που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας άμεσα!

Στο φαρμακείο μας θα βρείτε επώνυμα επιλεγμένα σκευάσματα Βαλεριάνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 

—-