Ζωή γεμάτη υγεία Ώρα για συμπληρώματα

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο (magnesium) είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό.

Μετά το ασβέστιο είναι το δεύτερο μέταλλο με την υψηλότερη περιεκτικότητα στο σώμα.
Είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός ηλεκτρολύτης. Απαραίτητο σε πολλές μεταβολικές και βιοχημικές διεργασίες στο σώμα.
Βρίσκεται κυρίως στα οστά και στους ιστούς των διαφόρων οργάνων. Η απορρόφηση του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο. Η απέκκρισή του μέσω των νεφρών και του παχέος εντέρου.

Το σώμα μας δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει μαγνήσιο και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής.

Οι ελλείψεις μαγνησίου είναι η δεύτερη πιο κοινή ανεπάρκεια στις ανεπτυγμένες χώρες. Η πρώτη είναι η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Μια ανεπάρκεια αυξάνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την ανοχή στη γλυκόζη (ευαισθησία στην ινσουλίνη) και προκαλεί νευρική διέγερση. Οι ελλείψεις μαγνησίου είναι κοινές στην δυτική διατροφή επειδή οι σπόροι είναι φτωχές πηγές μαγνησίου.

Καλές πηγές μαγνησίου, όπως τα καρύδια και τα φυλλώδη λαχανικά, δεν τρώγονται τόσο συχνά, δυστυχώς. Ευτυχώς είναι εφικτό να διορθώσετε μια ανεπάρκεια σε μαγνήσιο μέσω των διαιτητικών αλλαγών. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το σπανάκι, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Γενικά, τα τρόφιμα που περιέχουν διαιτητικές ίνες παρέχουν μαγνήσιο.

Ωστόσο, να στηριζόμαστε στις τροφές που τρώμε για να αυξήσουμε τα επίπεδα μαγνησίου μπορεί να μην είναι αρκετό για μερικούς ανθρώπους. Ειδικότερα για τους ηλικιωμένους, ανθρώπους με διαταραχές του εντέρου και όσους παίρνουν φάρμακα που εξαντλούν τις φυσικές αποθήκες μετάλλων στο σώμα.
Για αυτούς, η καθημερινή λήψη συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να είναι σημαντική έως αναγκαία. Μάλιστα, τονίζεται ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα δεν έχουν συμπτώματα – έως ότου υπάρξει κάταγμα.

Πλεονεκτήματα

Το μαγνήσιο ενεργεί ως ηρεμιστικό, συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Η διατήρηση υγιών επιπέδων μαγνησίου συνδέεται επίσης με μία προστατευτική επίδραση κατά της κατάθλιψης και ADHD (Ελλειμματική Προσοχή – Υπερκινητικότητα). Βοηθάει επίσης στις κράμπες αλλά και στον καλύτερο ύπνο.

Η εντερική απορρόφηση του μαγνησίου ποικίλλει ανάλογα με το πόσο μαγνησίου που χρειάζεται το σώμα, έτσι δεν υπάρχουν πάρα πολλές παρενέργειες που σχετίζονται με τα συμπληρώματα μαγνησίου. Εάν λάβετε πολύ, το σώμα θα απορροφήσει μόνο όσο χρειάζεται. Ωστόσο, οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία και διάρροια.

Το μαγνήσιο έχει πολλά οφέλη και ιδιότητες, αφού συμβάλλει:

• Στη μείωση της κόπωσης
• Στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών
• Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ενεργειακής απόδοσης
• Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών
• Στη φυσιολογική σύνθεση πρωτεϊνών
• Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία. Στην προστασία από την κατάθλιψη και ελλειμματική προσοχή
• Στη διατήρηση των φυσιολογικών οστών και των δοντιών.
• Στον καλύτερο ύπνο
• Στη μείωση σε κράμπες και την αθλητική απόδοση
• Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

Στο φαρμακείο μας διαθέτουμε συμπληρώματα μαγνησίου της Power Health, Lamberts, Health Aid κ.α.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο