Ζωή γεμάτη υγεία

Η Φροντίδα του Γηρασμένου Δέρματος

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν συχνά την εξέλιξη της αισθητικής ιατρικής για την πρόληψη ή την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος.
Αλλά η αναγέννηση με κάθε κόστος δεν είναι πάντοτε εφικτή.

Υπάρχουν Τρεις Τύποι των Ρυτίδων

  1. Οι ρυτίδες έκφρασης και οι μικροσυσπάσεις των μυών που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις (π.χ. πόδι της χήνας στις άκρες των ματιών)
  2. Οι οριζόντιες ή κάθετες βαθιές ρυτίδες της φυσικής γήρανσης. Οφείλονται στην απώλεια της πυκνότητας του δέρματος (στο μέτωπο, στα φρύδια, στο περίγραμμα των χειλιών). Επίσης στις μεταβολές του όγκου (βλεφαρόπτωση, ρυτίδες στις παρειές μεταξύ μύτης και στόματος)
  3. Οι ρυτίδες του «μαρασμού». Λεπτές διάσπαρτες ρυτίδες που προκαλούνται από την αφυδάτωση και την απώλεια του υαλουρονικού οξέος.

Τι θα Πρέπει να Γνωρίζετε

Οι απαιτήσεις του ώριμου δέρματος και οι φυσικές αλλαγές που υφίσταται, απαιτούν πολύ ιδιαίτερη φροντίδα, ολοένα και πιο στοχευμένη.

Τα διάφορα σημάδια γήρανσης που αφορούν κηλίδες, ρυτίδες και απώλεια σφριγηλότητας, συσσωρεύονται. Ενισχύουν τα σημάδια της φυσιολογικής γήρανσης που είναι αναπόφευκτη.

Πώς Εξελίσσονται οι Ρυτίδες με την Πάροδο του Χρόνου;

Η γήρανση του δέρματος πραγματοποιείται σε τρία στάδια.

  1. Στην αρχή, μεταξύ 20-30 ετών, το δέρμα απλά αφυδατώνεται. Τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι ήπια. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν ρυτίδες μόνιμες, αλλά μόνο έκφρασης.
  2. Στο δεύτερο στάδιο, από 30-45 ετών, οι ρυτίδες και η ξηρότητα είναι πιο ορατές. Μπορούν να παρατηρηθούν γραμμές έκφρασης που είναι πιο έντονες.
  3. Στο τρίτο στάδιο, πάνω από 45 ετών και ιδιαίτερα πάνω από 50 ετών οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες εμφανίζονται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Είναι η ηλικία της εμμηνόπαυσης, με τη μείωση των οιστρογόνων. Το δέρμα και η επιδερμίδα έχουν πλέον «σπάσει».

Ποιες Είναι οι Διαφορετικές Τεχνικές Κατά των Ρυτίδων;

Για να διορθωθούν οι ρυτίδες, μπορούμε να επέμβουμε σε τρία επίπεδα:

  • Στην επιφάνεια του δέρματος με καθημερινή χρήση ειδικών καλλυντικών. Διαθέτουμε επιλεγμένα εταιρείες που πραγματοποιούν όσα υπόσχονται. Στο φαρμακείο μας φροντίζουμε πάντα να βρίσκετε αξιόλογα προϊόντα στις σωστές τιμές.
  • Στο εσωτερικό της επιφάνειας του δέρματος, κάθε τρεις μήνες, με μεθόδους όπως η μεσοθεραπεία, το peeling, το λέιζερ
  • Ετησίως στο βαθύτερο μέρος του δέρματος με τις μεθόδους πλήρωσης (Fillers)

Πώς Λειτουργεί η Αλλαντική Τοξίνη (Botox);

Πρόκειται για ένα μυοχαλαρωτικό το οποίο με το που εμφυτευθεί μέσα στο δέρμα, απελευθερώνει το ενεργό συστατικό της, τη νευροτοξίνη. Αυτή εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης στην νευρομυϊκή ένωση.

Αναστέλλει έτσι εν μέρει τη σύσπαση των μυών που είναι υπεύθυνη για τα “σπασίματα” στο δέρμα και τις ρυτίδες. Το Botox προορίζεται κυρίως για την αντιμετώπιση των κάθετων και οριζόντιων γραμμών, μπλοκάροντας τη συστολή των μετωπικών μυών.

Ποιες Είναι οι Επιπτώσεις του Peeling;

Η απολέπιση συνίσταται στο “ξεφλούδισμα” της επιδερμίδας για να τονωθεί η φυσική της ανανέωση, με οξέα (οξέα φρούτων, τριχλωρο-οξικό, γλυκολικό, σαλικυλικό, γαλακτικό οξύ).

Ήπια, μέτρια ή βαθιά, οι τρεις τύποι απολέπισης διακρίνονται από το βάθος της δράσης τους που διαφέρει ανάλογα με τη συγκέντρωση των δραστικών οξέων, το χρόνο παραμονής τους και τον αριθμό των επιστρώσεων που εφαρμόζονται.

Μερικά peelings είναι εφικτό να γίνουν στο σπίτι, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες εκτέλεσής τους και να αποκλείσουμε τα ευαίσθητα δέρματα.

Τι Προκαλεί τις Καφέ Κηλίδες (Μελαγχρωματικές Κηλίδες);

Αντιστοιχούν σε μία διαταραχή του συστήματος των μελανοκυττάρων και σε μια ανεξέλεγκτη εντοπισμένη χρώση.

Οι κύριοι παράγοντες που εμπλέκονται είναι η γενετικά προγραμματισμένη γήρανση, το μελανοκυτταρικό σύστημα, η ορμονική γήρανση μετά τα 50 έτη, καθώς και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Οι κηλίδες εμφανίζονται σε εκτεθειμένες περιοχές, στα χέρια, το πρόσωπο και το λαιμό, και είναι το αποτέλεσμα μιας τοπικής αύξησης σε μελανοκύτταρα.

Το Περίγραμμα των Ματιών και των Χειλιών Είναι πιο Ευαίσθητα;

Με την ηλικία, η περιοχή γύρω από τα μάτια επηρεάζεται από τρείς τύπους προβλημάτων: «οίδημα» (“σακούλες” κάτω από τα μάτια), ρυτίδες και μαύροι κύκλοι και μικρές ρυτίδες στην άκρη των ματιών (“πόδι της χήνας”).

Όσο για τα χείλη, αποτελούν μέρος υψηλού κινδύνου και από τις περιοχές υψηλής φθοράς, όπου η γήρανση δύσκολα αντιμετωπίζεται γιατί χάνουν τον όγκο τους και τη ζωντανή χρώσης τους και γύρω-γύρω σχηματίζονται λεπτές ρυτίδες.

Το Αντρικό Δέρμα Γερνάει Πιο Αργά;

Στον άνδρα, το δέρμα είναι παχύτερο, πιο ελαστικό, με περισσότερο λίπος και οι ρυτίδες σχηματίζονται με πιο αργούς ρυθμούς από ότι στις γυναίκες, αλλά είναι μεγαλύτερες και βαθύτερες.

Επιπλέον, η συμπεριφορά των ανδρών έναντι των εξωτερικών παραγόντων είναι λιγότερο προληπτική: έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, στις κλιματικές αλλαγές, το άγχος, ο καπνός, το ξύρισμα, η διατροφή, το αλκοόλ, επιταχύνουν το σχηματισμό ρυτίδων.

Τα Προϊόντα της Συμβουλής μας

Στο φαρμακείο μας διατίθεται μια σημαντική γκάμα με προϊόντα, για πριν και μετά το peeling, για την επιτάχυνσης της επούλωσης, για τις εκχυμώσεις, για την ανακούφιση από τους ερεθισμούς. Επίσης, το φαρμακείο Μαυρομάτη διαθέτει μια μεγάλη επιλογή από προϊόντα φροντίδας αντιγήρανσης για κάθε ηλικία και κάθε ανάγκη.

Κάθε βαζάκι καλλυντικής φροντίδας περιέχει απαραίτητα και τα ενυδατικά συστατικά του: βασικά λιπαρά οξέα, υγροσκοπικά στοιχεία όπως γλυκερίνη, ουρία, υδρόφιλα πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους( υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο ), υδρόφιλα λιπίδια (κεραμίδια, φωσφολιπίδια), κηρούς (σκουαλένιο, κηρό μελισσών..).

Ιδιαίτερα στα αντιρυτιδικά καλλυντικά τα κύρια συστατικά είναι:

  • Αυτά που ενεργοποιούν την κυτταρική αναγέννηση και τη δραστηριοποίηση της σύνθεσης κολλαγόνου και ελαστίνης (ρετιναλδεϋδη, ρετινόλη),
  • Τα αλφα-υδρόξυ-οξέα (γαλακτικό, γλυκολικό οξύ…) που προκαλούν κερατόλυση και ανανέωση της επιδερμίδας,
  • Συστατικά κατά της γλυκόλυσης των πολυσακχαριτών της βασικής ουσίας του χορίου,
  • Αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες C και Ε, σελήνιο, ψευδάργυρος, βήτα καροτένιο, μαγνήσιο…) κατά του οξειδωτικού στρες,
  • Καθώς και άλλα πολυάριθμα συστατικά της σύγχρονης έρευνας στη κοσμετολογία.

Παράλληλα υπάρχουν και τα συμπληρώματα διατροφής με κοσμητική δράση, που περιέχουν κυρίως βασικά λιπαρά οξέα για ενίσχυση του λιπιδικού φραγμού στην επιδερμίδα, καθώς και αντιοξειδωτικά συστατικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Οι Ερωτήσεις που Πρέπει να Θέσετε στον εαυτό σας:

  • Αφιερώνετε τον απαραίτητο χρόνο για να καθαρίστε σωστά το δέρμα με το κατάλληλο προϊόν ντεμακιγιάζ;
  • Ενυδατώνετε σωστά το δέρμα σας με την κατάλληλη μάσκα, τον ορό και την ενυδατική θρεπτική κρέμα;
  • Εκτίθεστε συχνά στον ήλιο και χρησιμοποιείτε την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα;
  • Κάνετε κατά καιρούς peeling και χρησιμοποιείτε προϊόντα σύσφιξης ;
  • Καπνίζετε;
  • Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή;

Από Ποια Ηλικία συστήνεται μια Αντιρυτιδική Φροντίδα;

Πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε μια αντιρυτιδική κρέμα αφού εμφανιστούν οι πρώτες ρυτίδες.

  • Είναι λοιπόν απαραίτητο από την ηλικία των 25 ετών και μετά, να προτείνουμε μια κρέμα προστασίας από τα πρώτα σημάδια της γήρανσης, εμπλουτισμένη με ενυδατικά και αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Από την ηλικία των 30ετών θα προτείνουμε μια φροντίδα, που εκτός από την ενυδάτωση, να προσφέρει και μια δράση που εμποδίζει τη διάσπαση των πολυσακχαριτών στο χόριο.
  • Για τα πιο ώριμα δέρματα γύρω στα 40, προτείνουμε μια φροντίδα που ευνοεί τη σύνθεση πρωτεϊνών, κολλαγόνου και ελαστίνης.
  • Πάνω δε από 50 ετών, προτείνουμε μια φροντίδα που εκτός από τις προηγούμενες δράσεις, να ενεργεί θετικά και στη χαλάρωση των ιστών, μια φροντίδα σύσφιξης δηλαδή.

Πρέπει να Συστήσουμε μια Ειδική Φροντίδα για τα Μάτια και τα Χείλη;

  • Για το γύρω των ματιών, καλό είναι να προτείνουμε έναν ειδικό καθαρισμό χωρίς λιπαρή υφή.
  • Για τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους, συνιστούμε προϊόντα αντιγήρανσης σε μορφή τζελ ή σε λεπτόρρευστη υφή καθώς και concealers, patches μαλακτικά και ενυδατικά που μειώνουν τα σημάδια της κούρασης.
  • Για τα χείλη, προτείνουμε μια πλούσια ενυδατική κρέμα σε stick με θρεπτικές ουσίες και μια αντιγηραντική κρέμα για σύσφιξη.

Πως να Αντιμετωπίστε τους Λεκέδες Γήρανσης;

Υπάρχει μια ποικιλία από κρέμες για λεύκανση του δέρματος και είναι δυνατή και η χρήση peeling ή κρυοθεραπείας, αν πρόκειται για επίμονους λεκέδες.

Οι Συμβουλές “Κλειδιά” για Καλύτερα Αποτελέσματα

  • Η εφαρμογή κρεμών αντιρυτιδικών, συσφικτικών ή κατά των λεκέδων, θα πρέπει να ακολουθείται τακτικά και για επαρκή χρονικό διάστημα. Τα πρώτα θετικά εμφανή αποτελέσματα δεν θα εμφανιστούν παρά μετά τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες.
  • Η χρήση peeling θα πρέπει να γίνεται με προσοχή στα λεπτά και ευαίσθητα δέρματα και σε περίπτωση σοβαρής αίσθησης νυγμών (τσιμπήματα), οι εφαρμογές θα πρέπει να αραιώσουν ή να σταματήσουν. Αποφύγετε την εφαρμογή κοντά στην περιοχή των ματιών.
  • Η πρόταση για επεμβάσεις αισθητική ιατρικής πρέπει να γίνει, προσφεύγοντας σε εξειδικευμένους επιστήμονες πλαστικούς ιατρούς ή δερματοχειρουργούς. Τα αποτελέσματα δεν είναι ποτέ οριστικά.
  • Για τη φροντίδα των ματιών και των χειλιών, να προτιμάτε ειδικά ενυδατικά συσφικτικά προϊόντα, με ή χωρίς ηλιακή προστασία.
  • Η διατροφή θα πρέπει να έχει μια καλή ποικιλία και να είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, B και σε βασικά λιπαρά οξέα, ενώ η κατανάλωση του αλκοόλ και τσιγάρου θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Συντάκτης

Πρόσθεσε σχόλιο

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο