Διαγνωστική γωνιά Ζωή γεμάτη υγεία

Φόρεσες αντηλιακό και κάηκες; Τι έκανες λάθος;

Αναρωτιέσαι γιατί κάηκες παρόλο που φόρεσες το αντηλιακό σου;

Που την πάτησες; Τι έκανες λάθος; Για να μην παστωθείς με γιαούρτι το βράδυ «που τραβάει και το κάψιμο» δες τα πιο συνηθισμένα λάθη (που όλοι κάνουμε).

  1. Το έβαλες μετά το κολύμπι. Τα αντηλιακά που περιέχουν κυρίως χημικά φίλτρα χρειάζονται κάποιο χρονικό περιθώριο για να δράσουν και να σε προστατέψουν από τον ήλιο. Γι’ αυτό άπλωνε στο πρόσωπο και το σώμα σου αρκετή ποσότητα αντηλιακού 20 λεπτά πριν βγεις από το σπίτι, όχι αφού βουτήξεις στη θάλασσα!
  2. Το άπλωσες μόνο σε χέρια, πόδια και κορμό. Κι όμως και τα χείλη, η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, οι λοβοί των αυτιών, η ράχη των χεριών, το πάνω μέρος των ποδιών αλλά και η γραμμή του μαγιό είναι σημεία που καίγονται από τον ήλιο και συνήθως όλοι ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό εκεί. Προστάτεψέ τα με ένα αντηλιακό προσώπου ή με πιο εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα για ευαίσθητες ζώνες.
  3. Το τσιγγουνεύεσαι. Μην κάνεις οικονομία στο αντηλιακό σου. Η σωστή ποσότητα είναι ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και μια μπάλα του πινγκ πονγκ για το σώμα.
  4. Το έβαλες μια φορά, το ξέχασες. Ο κανόνας της σωστής αντηλιακής προστασίας είναι να απλώνεις το γαλάκτωμα ή την κρέμα σου συστηματικά, κάθε δύο ώρες αν κάνεις απλώς ηλιοθεραπεία ή κάθε φορά που ιδρώνεις κάνοντας σπορ ή όταν βγαίνεις από τη θάλασσα και σκουπίζεσαι.
  5. Κάθισες στη σκιά, δεν το χρειάζεσαι! Μην επαναπαύεσαι. Και η στη σκιά θέλει το αντηλιακό της. Ακόμα κι εκεί θα σε βρουν οι ακτίνες UV. Έχε υπόψη σου ότι η άμμος και το νερό αντανακλούν το 85% της ηλιακής ακτινοβολίας.
  6. Δεν σκουπίζεσαι μετά τη θάλασσα. Μην αφήνεις το νερό πάνω σου βγαίνοντας από τη θάλασσα. Η ακτινοβολία που «προσελκύει» η υγρή επιδερμίδα είναι διπλάσια από ότι αν ήταν στεγνή. Επίσης, έχει υπόψη σου ότι αδιάβροχα αντηλιακά δεν υπάρχουν. Ανθεκτικά στο νερό είναι ο σωστός όρος και αυτό διαρκεί για 40 ή 80 λεπτά, το οποίο, βάσει νομοθεσίας θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία.
  7. Βάζεις το ίδιο αντηλιακό παντού. Κάθε περιοχή έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Η αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο αφορά και την πρόληψη της φωτογήρανσης. Και αυτό το εξασφαλίζεις μόνο με τις εξειδικευμένες αντηλιακές κρέμες προσώπου που περιέχουν επιπλέον ενυδατικά, αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες για πλούσια αντιρυτιδική προστασία.

Να θυμάσαι: Το αντηλιακό κάτω από τον ήλιο δεν είναι προαιρετικό. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ευχαριστηθείς με ασφάλεια τις καυτές ακτίνες του.